Et ve süt üreticileri, ‘Dünya Gıda Günü’nde et ve süt fiyatlarını protesto için greve çıktıklarını belirterek, sanayicilere ürün satmayacaklarını duyurdu.

Ulusal Süt Konseyi (USK), uzun bir aranın ardından çiğ süt alım tavsiye fiyatına zam yaparak 8 lira 50 kuruşa yükseltti. Ancak bu fiyat da üreticileri memnun etmedi. Bir kilo sütün maliyetinin 10 TL’nin üstünde olduğunu belirten üreticiler, zarar ettiklerini beyan ediyor.

Market raflarında sütün fiyatı, USK’nın tavsiye fiyatının çok üstünde. Protein değeri en yüksek bir kilo çiğ süt üreticiden 9 liradan alınıyor, ancak bir litre süt marketlerde en az 18 TL’den satılıyor.

“Mazot ve gübre zamlandı”

Türkiye’nin farklı bölgelerinden süt üreticileri ve besiciler, maliyetlerinin üstünde bir fiyat belirlenene kadar ürünlerini satmayacaklarını, Dünya Gıda Günü olan bugün greve başladıklarını duyurdu. Çiftçiler, grevin gerekçesini şöyle anlattı:

“Enflasyon bizi çok eziyor. Mazotu, gübresi yüzde 300 zamlandı. Yonca, bu yıl 4 bin TL. Kendi tarlamızdan biçtiğimiz saman, bize bin TL’ye mal oluyor. Kaba yem de aşırı yükseldiğinden dolayı artık paritenin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. İki yıl önce ‘Gıda krizi geliyor’ dedik, kimse bizi dinlemedi. Hakkımızı arıyoruz. Uluslararası bir parite istiyoruz, bu da hakkımız.”

Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Hodoğlu köyünden Ferit Hodoğlugil de bütün üreticilere birlik olma çağrısı yaptı: “USK’nın açıkladığı fiyat, bu işin maliyeti bile değil. Bu işin sürdürülebilmesi için adil bir fiyat çıkması lazım. Etin 120 lira, sütün 10 lira olması lazım. Aksi takdirde hayvanları satmamız lazım. ”