Çanakkale Gökçeada’daki rüşvet soruşturması devam ediyor. Soruşturma kapsamında tutuklanan İYİ Parti Belediye Başkanı Ünal Çetin’in bir müteahhit ile konuşması ortaya çıktı. O konuşma sayesinde adada yapılan tüm usulsüzlükler de gün yüzüne çıktı.

Gökçeada’daki yolsuzluğun, rüşvet çarkının boyutu müteahhit ve belediye başkanının konuşmasıyla ortaya çıktı. Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve imar müdürü Seval Duran ve 3 kişi tutuklandı.

Soruşturmaya ilişkin ayrıntılar da ortaya çıktı. İddialara göre Başkan Çetin 11 kişilik rüşvet çarkı kurmuştu. Çetenin şoföründen özel kalemine birçok kişi adadaki imar yolsuzlukları için kullanılıyordu.

İddiaya göre aralarında İYİ Parti eski ilçe başkanı Hasan Erdem’in de bulunduğu şebeke adada kurulan 5 farklı müteahhitlik şirketi ile ortak hareket ediyordu. Şebek, imar verilecek yerleri seçip satın aldırıyordu. Başkanın bir dönem gizli kasası olduğu ileri sürülen müteahhitte iddiaya göre şebeke adına arazi toplayan müteahhitler arasında yer alıyordu.

İmara açılan araziler milyonlarca dolara satılıyor elde edilen hasılat başkanın talimatıyla şebeke üyeleri arasında paylaştırılıyordu. Başkan Çetin söz konusu müteahhidi arayarak çok göze battığını ilçede dedikodu konusu olduğunu ileri sürerek şirket adına alınan bazı arazileri devretmesini istedi.

İkili rüşvet konusunda anlaşmazlık yaşayınca Ünal Çetin ile müteahhit arasında yaşanan telefon görüşmeleri deşifre oldu. İçişleri Bakanlığı tutuklanan başkan Çetin’i tedbiren görevden uzaklaştırdı.

Milliyet’in haberine göre, Fen İşleri Müdürü olarak görev yapan ve tutuklanan mimar Seval Duran da görevden uzaklaştırıldı. Soruşturma devam ediyor.

İçişleri’nden açıklama geldi

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Tutuklanan Ünal Çetin'in Bakanlık, Gökçeada Belediyesi'nde Fen İşleri Müdürü olarak görev yapan Seval Duran'ın ise Gökçeada Kaymakamlığı tarafından görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin hakkında 'Rüşvet Almak Suçundan' Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma nedeniyle Çanakkale 1'inci Sulh Ceza Hakimliğinin 2023/29 nolu sorgu kararıyla 03.02.2023 tarihinde Tutuklama kararı verildiği, Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın derdest olması nedeniyle adı geçen Anayasanın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47'nci maddelerine istinaden Bakanlığımızın 03.02.2023 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır. Ayrıca yürütülen soruşturma kapsamında Gökçeada Belediyesi'nde Fen İşleri Müdürü olarak görev yapan ve tutuklanan Mimar S.D.'de Gökçeada Kaymakamlığımızca görevden uzaklaştırılmıştır.”