10 Haziran 2022 tarihinde İspanya Donanması’na ait YSABEL Lojistik Gemisi, Mersin Limanı’na ulaştı. Mersin’e liman ziyareti gerçekleştiren gemi, aynı zamanda beraberinde bir Patriot Hava ve Füze Savunma Sistemi bataryası da getirdi.

YSABEL Lojistik Gemisi aracılığıyla Türkiye’ye intikal den Patriot bataryasının, Adana’daki İncirlik Üssü’nde konuşlu bulunan İspanyol Patriot bataryasına lojistik destek amaçlı olduğu tahmin ediliyor. Ancak gelen bataryada, çok sayıda füze fırlatma aracının da bulunduğu görüldü. Yeni gelen bataryaların, İncirlik’teki eski bataryalarla yer mi değiştirdiği yoksa İspanya tarafından Türkiye’ye ek bir Patriot bataryası mı konuşlandırıldığı henüz belirsizliğini koruyor.

Türkiye, bir süredir Hatay’a konuşlandırılmak üzere NATO’dan bir adet Patriot bataryası talep ediyordu. Söz konusu bataryanın, İspanya veya İtalya’dan geleceği üzerinde duruluyordu.

İspanyol Patriot’ları 2015’ten beri Türkiye’de

İspanya Ordusu’na ait Patriot bataryası, 26 Ocak 2015’ten beri Adana’daki İncirlik Üssü’nde konuşlu bulunuyor. İspanyol Patriot bataryası, NATO kapsamında Türkiye’ye 2013 yılından beri “Anti-Balistik Füze” desteği sağlayan Hollanda Patriot bataryasının görevini devralmıştı.

Patriot bataryaları, Suriye’den Türkiye’ye atılacak olası bir balistik füzeyi engellemek amacıyla görev yapıyorlar.

Ayrıca İncirlik’te, ABD’ye ait bir Patriot PAC-2 bataryası da bulunuyor. Ancak bu bataryanın görevi, sadece İncirlik’teki ABD birliklerinin korunmasını içeriyor.

Türkiye ile İspanya ilişkileri

İspanya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin, son dönemde doruk noktasında olduğu biliniyor.

Özellikle her iki ülkenin savunma bakanlarının, sık sık temasta olduğu biliniyor. İki ülke, savunma sanayiinde de önemli ilişkilere sahip.

SavunmaSanayist