Cumhuriyet’in köşe yazarlarından Mehmet Ali Güller, ‘Kayıt dışı din’ aldatmacası başlıklı yazısında “laikliğin 15 Temmuz’un panzehri” olduğunu söyledi.

Milletin, bir buçuk asırdır Kemalist ideolojinin baskı ve zulümleri altında dininden, ahlakından, kültüründen uzak bir şekilde yaşadığını unutmuş olan Güller, zihni ve fikriyle Kemalizm’den hiçbir farkı olmayan hatta aynı safta olan FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin sebebini laikliğin olmamasına bağladı.

Köşesinden laikliğin çığırtkanlığını yapan Güller, şunları söyledi:

“Bir de ‘Tarikatlar ve cemaatler olsun ama siyasete karışmasınlar’ görüşü var ki eşyanın tabiatına aykırıdır. Tarikatlar ve cemaatler, toplumu ve haliyle devleti kumanda etme eğilimindedirler varlık sebepleri gereği. İşte yalın gerçek budur: Tarikatlar ve cemaatler, inancı insan ile Allah arasından çıkarıp ‘ticarete, siyasete, yargıya yöneltme’ peşindedir. Bunu yaparken de insanı dönüştürürler, dindarı dincileştirirler. Özetle tarikat ve cemaatlerle uzlaşan Türkiye, yeni 15 Temmuz’lara gebedir. 15 Temmuz’un panzehri laikliktir. Dahası, laiklik, ‘yurttaş dindarı’ tarikatların elinde “dinci mürit” olmaktan koruyan ve çocuklarımızı şeyhlerin ellerinden kurtaran çaredir.”

Laikliği, Türkiye’de yapılan bir darbe girişimine karşı panzehir olarak gören Güller, 1923’ten beri Türkiye’de yapılan darbelerin laiklik adı altında olduğunu unutmuş olmalı. Biz Müslümanlar olarak biliyoruz ki, sizin son zamanlarda bağıra bağıra çığırtkanlığını yaptığınız laiklik, İslam düşmanlığından başka bir şey değildir. Sizlerin laikliği, demokratlığı, hoşgörüsü, merhameti, vicdanı da Müslümanlar dışında herkesedir.

Sizin sürekli vurguladığınız laiklik, İslam’a ait ne varsa ortadan kaldırılmaya yönelik bir unsurdur.

Sizlerin laiklik adı altında Müslümanlara yaptığınız zulümleri tekrar hatırlatalım:

Hilâfeti ilga ettiniz, İstiklâl Mahkemeleri kurdunuz, şapka giymeyenleri astınız, İslâm harflerini yasakladınız, ezanı Türkçeleştirdiniz, Arapça ezan okuyanları cezalandırdınız, hac ve umreyi yasakladınız, Ayasofya Camii’ni müzeye çevirdiniz, Müslümanlara zorla gâvur kisvesi giydirdiniz, medreselere, tekkelere kilit vurdunuz, camileri ahıra çevirdiniz, Kur'ân-ı Kerim’in basılmasını, öğretilmesini ve dinî eğitim verilmesini yasakladınız, vakıfları kapattınız, Allah’tan ve İslam’dan bahsetmeyi yasakladınız, nice alimleri astınız ve bunların hepsini de laiklik adı altında yaptınız.

Sizin bugün çığırtkanlığını yaptığınız laikliğiniz, geçmişte yaptıklarınızın hayalini gerçekleştirmekten başka bir şey değil. Nitekim laiklik, 15 Temmuz’un panzehri değil bilakis sebebidir. Ve Kemalizm'in kalıntıları var olduğu müddetçe yeni 15 Temmuz’ların yaşanması da muhtemeldir.