​Malatya Yeni Camii çevre düzenlenmesi ile ilgili yapılan basın açıklamasında, emekli İmam Sahip Çetkin’in caminin kıble tarafında bulunan heykele tepki göstermesi üzerine organizatörler tarafından engellendi.

24 Ocak 2020 depreminde hasar gören Malatya Yeni Camii, daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alınmış caminin iç ve dış kısmının restorasyonu bitirilerek Ramazan ayının başında ibadete açılmıştı. Caminin çevre düzenlemesi çalışması ise devam ediyor.

Restorasyon çalışmasında daha önce cami girişinin sağında ve solunda bulunan 24 adet abdest yeri, sızan suyun caminin temeline zarar vereceği endişesiyle cami bahçesinin kuzey cephesine yapılmaya başlandı.

Caminin bahçesinde bir araya gelen Malatya Kent Konseyi öncülüğündeki bazı STK’lar, yapılan yeni abdest yerinin caminin tarihi dokusuna, mimari özelliklerine ve şehir hafızasına aykırı olduğu gerekçesiyle basın açıklaması düzenlediler.

Basın açıklaması sırasında gruptan bağımsız bir şekilde orada bulunan ve İLKHA’nın “Kadının beyanı esas alındığı için kışın soğuğunda arabada yatıyor” haberiyle Türkiye kamuoyunun tanıdığı İstanbul sözleşmesi mağduru emekli İmam Sahip Çetkin mikrofonu aldı.

Çetkin, konuşmasında caminin kıble tarafından bulunan İsmet İnönü heykelinin konum itibariyle uygun olmadığına dikkat çekti.

Çetkin, “Cuma namazında caminin içi dolduğu için caminin dışında da Cuma namazı kılınıyor ve cenaze namazları ise caminin ön kısmında (heykelin karşısında) kılınıyor. Takdir edersiniz ki, Caminin kıble tarafında bir heykel vardır. Buradan, Sayın Diyanet İşleri Başkanımıza (Ali Erbaş) Sayın Cumhurbaşkanımıza (Recep Tayyip Erdoğan) Sayın Valimize (Aydın Baruş) ve Sayın İl müftümüze (Veysel Işıldar) çağrıda bulunuyorum. Bunun dinimize uygun mu, değil mi diye bu konuda bir çalışma yapsınlar. Bir vatandaş olarak bu heykelin kaldırılmasını talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmasına devam etmek isteyen Çetkin'e, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdülkadir Artan müdahale ederek Çetkin'in elindeki mikrofonu aldı ve konuşmasını bitirmesine izin vermedi.

Cami cemaati olarak yaşadıkları bir sorunu aktaran Çetkin'e yapılan müdahale “saygısızlık” olarak yorumlandı.

İLKHA