Ankara Kızılay’da Somalililer tarafından işletilen ve daha önce polis baskısı nedeniyle tabelasını defalarca değiştiren Saab Cafe’nin yeniden kendi adıyla yaptırdığı tabelasının açılış törenine polisler yine müdahale etti.

Açılışa katılan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu polislerin uygulamasına itiraz edince Çankaya Emniyeti’nde görevli bir emniyet amiriyle tartışma yaşadı.

Saab Arap-Afrika Yemekleri isimli restoranın sahipleri, sürekli gerçekleşen polis denetimleri ve denetime gelen polis ekiplerinin sözlü tacizleri sebebiyle isim değiştirmek zorunda kalmıştı.

30 Ekim 2021’de Serbestiyet’ten Sinem Ay’a konuşan restoranın ortaklarından Somali kökenli Mohamed Isse Abdullahe bir emniyet mensubunun kendisine “Burayı Türkleştireceğim, Somalilileri söküp atacağım” dediğini belirtmişti.

Yaşananların haberleşmesi ve sosyal medyada gündem olmasının ardından birçok kişi Somalili işletmecilere destek vermek için Saab Cafe-Restoran’ı ziyaret etmişti.

Dükkan sahibi Somalili işletmeciler, kendilerine verilen desteklerin ardından dün yeniden yaptırdıkları “Saab Cafe” tabelasının açılışını gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

Tabelanın açılış töreni bugün polis uygulamalarına tepki ve Saab Cafe işletmecisi Somalilere destek vermek için gelen vatandaşlarla birlikte yapıldı.

"Tabelanın kaldırılması istendi"
Açılış sonrası bölgede bulunan polis ekipleri tabelanın kaldırılmasını istedi.

Yaşanan gerilimin ardından emniyet amiri, tabelada bulunan birçok renkten yeşil-sarı-kırmızı’nın "terör örgütünü çağrıştırdığını, o kısımların beyaza boyanması halinde tabelanın yerinde kalabileceğini" söylemesi üzerine tabelanın bir kısmı beyaz renge boyandı.

Kaynak: Serbestiyet