Anadolu Neferleri ile Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu öncülüğünde birleşen STK’lar İstanbul’da soykırımcı Çin’in politikalarına karşı protesto tertipledi.

Sarıyer’de bulunan Çin Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen Akıncı Müslümanlar, Uygurlu Müslümanlara destek verdi; Çinli zâlimlere ise tepki gösterdi.

Anadolu Neferleri: Bizlerin umursamazlığını ve sessizliğini protesto ediyoruz!

Anadolu Neferleri sözcüsü Harun Şimşak, burada yaptığı konuşmada: “Çin’in Doğu Türkistan’da neler yaptığı ortada. Yaşanan zulüm ayyuka varmıştır. Protesto edilmesi ve üzerine gidilmesi gereken şey, Doğu Türkistanlıların kardeşleri olarak bizlerin umursamazlığı, sessizliği, yılgınlığı ve tepkisizliğidir” dedi.

Çin’in sistematik bir şekilde 70 yıldır Doğu Türkistanlı Müslümanlara zulmettiğini söyleyen Şimşak, “Müslümanlar olarak geldik, yine protesto ediyoruz. Biz burada zalim Çin hükümetinin vicdanına seslenmek yerine, Doğu Türkistan’ın kısılmak istenen sesini daha fazla duyurmak ve siyasetçileri bu zulme karşı somut adımlar atmaya çağırıyoruz. Siyasetçiler, Doğu Türkistan’da yaşananlara tepki koymalı. Çin zulmüne sessiz kalmamalarını istiyoruz. Finlandiya bile, ‘Çin’in zulümlerine göz yumamayız. Ekonomik ve ticarî çıkarlar bu denli bir zulmü görmemizi engel olmamalı’ derken, bizim dışişleri Çin’e gidip Doğu Türkistan meselesini kastederek, ‘Ülkemizde Çin aleyhinde hiçbir olumsuz yayın ve faaliyete izin vermiyoruz’ açıklamasında bulunmuştu. Mazlumların yanında olmamız gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bir polis de Doğu Türkistanlı kardeşimize, ‘Sizi sınır dışı ederiz’ tehdidinde bulundu. Bu polisin görevden alınması müspet bir adımdır.” dedi.

Kürşat Mican

Kürşat Mican: Başka bir ülkede yaşansaydı tüm dünya ayağa kalkardı

Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican ise Çin’in etnik ve kültürel asimilasyon yürüttüğünü vurgulayarak, “Doğu Türkistan'da yaşanan bu zulümler ve insan hakları ihlalleri başka bir ülkede olsaydı tüm dünya ayağa kalkardı. Konuya tarihi gerçekleri unutarak bakanlar Çin'in toprak bütünlüğünden dem vuruyorlar. Tüm dünya iyi bilsin ki, bu topraklar bizim ata topraklarımızdır. Kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Soydaşlarımıza ait olan toprakların geri verilmesini, Çin işgalinden kurtarılmasını ve orada zulüm, işkence ve işgal altında yaşayan kardeşlerimizin temel insan hak ve hürriyetlerine kavuşmasını istiyoruz.

Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan, Çin'in baskılarına son vermesi için Türkiye ile dünya ülkelerinin harekete geçmesini talep etti.

H. Oğuzhan

Urumçi'deki yangında annesini ve 4 kardeşini kaybettiği belirten Doğu Türkistanlı Muhammed Mehmed Elih, yaşananlara karşı tüm dünyanın harekete geçmesi ve zulme karşı gelmesi gerektiğini bildirdi.

Çin Başkonsolosluğunun bulunduğu yolda geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gözden kaçmadı.