Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde, ardından yine aynı gün 7.6 büyüklüğünde 2 depremle karşı karşıya kaldık. Kıymetli vatandaşlarımıza şunu belirtmem gerekir; Birçok afet yaşadık, 10 yıl önce Van depremi ve ondan önce büyük afet ve depremler yaşadık. Hava koşulu, 500 km'lik alanı kapsaması açısından belki de tarihimizin en büyük depremlerinden biriyle karşı karşıyayız.

"BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ ARAMA-KURTARMADIR"

Devlet bütün kurumlarıyla, vatandaşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, yerel yönetimleriyle seferberlik halindedir. İkinci depremin üzerinden 29 saat, birinci depremin üzerinden 38 saat geçmiş durumdadır. Tüm kurumlarımızın alanlardaki müdahaleleri sağlaması açısından herkes seferber olmuştur. Bu depremdeki birinci önceliğimiz arama-kurtarmadır. Kendi ekiplerimiz dahil tüm kuruluşlar sahadadır. Sahada olmayan ekip yoktur. Bulundukları yerden gelmeleri, hava koşullarının oluşturduğu durumdan biraz aksamalar yaşanmıştır. Yurt dışında ve yurt içinde birçok ekip görevi başındadır.

Enkaz altındaki vatandaşlarımıza, onları oradan canlı kurtarabilmek için ellerinden gelen mücadeleyi ortaya koymaktadırlar. Diğer tüm hizmetler, beslenme, barınma, çadır, konteyner diğer tüm hizmetler vatandaşlarımıza eksiksiz getirilmektedir. Yola çıkıp Antep-Maraş arasında hava koşulları nedeniyle 8 saatlik, bazen 16 saatlik beklemeler oluşmuştur. Bu bize elbette ki mevsimin sunmuş olduğu bir durumdur.

"ŞU ANA KADAR 600 HEMŞEHRİMİZİ DEFNETTİK"

Burada hepimiz açısından onarıcı bir dile ihtiyaç var. Herkesin oraya koyduğu desteğe, birliğe, beraberliğe ihtiyaç var. Kahramanmaraş'ta da 941 bina yıkıldı, biraz daha fazla olduğunu değerlendiriyoruz. Şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik.

"2 BİN PROFESYONEL ARAMA-KURTARMA BİRİMİ ÇALIŞMAKTADIR"

Şu ana kadar yabancı ve yerli 2 bin profesyonel arama-kurtarma birimi, 96 ekip olarak çalışmaktadır. 941 binanın yıkıldığını düşürsek zamanla yarıştığımızı milletimize söylemek istiyorum. Yine ilçeler olarak da Dulkadiroğlu, Avşin, Pazarcık, Elbistan ve Göksün, Nurhak olmak üzere her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim diğer vilayetlerden fakımız var. İkinci depremin de merkeziyiz. Elbistan, Göksun herhangi bir hasar söz konusu değildi. Biz ikinci bir depremle de uğraşmak zorunda kaldık ve ekiplerimizi oralara yönlendirdik. Elbistan'da yoğun bir kar yağışı da var. Elbistan'a ağırlık vermemiz gerekir, veriyoruz. Kahramanmaraş'ta 11 bin çadır sevk ettik.

"18 BİN JANDARMA SEVK ETTİK, 10 BİN DAHA EDECEĞİZ"

Burada jandarmamız, polisimiz ve Mehmetçiklerimiz elbirliği ile bir vatandaşımızın güvenliği için, arama-kurtarmaya destek olmak için ve çadır kurumları gerçekleştirme dahil elbirliği hizmet vermektedir. Bölgeye 18 bin jandarma sevk ettik, yaklaşık 10 bin polis sevk ettik. Şimdi 10 bin daha jandarma sevk edeceğiz.