Çin tarafından geçtiğimiz hafta 14 farklı Müslüman ülkeden davet edilen 30 kişilik heyet Doğu Türkistan’ı ziyaret etti.

Çin Devleti’nin argümanlarını İslam dünyasına aktarmaları için özel olarak seçilen isimler, ziyaret sonrası Doğu Türkistan’daki zulmü gizleyen açıklamalar yaptı.

Uluslarararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve İslam dünyasından çok sayıda kuruluş, yapılan ziyarete ve Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne ilişkin 15 Ocak’ta basın toplantısı düzenleyecek.

Çin, 70 yıllık süreçte Doğu Türkistan’da büyük zulümler işledi ve işlemeye devam ediyor. Bu süreç içerisinde, yüz binlerce insan hayatını kaybetti, pek çok insan yaralandı ya da sakat kaldı.
Ülkede, koronavirüs salgının başlamasının ardından ise Çin’in baskıları daha da arttı. “Sıfır Covid” adı altında yürüttüğü politikayla Doğu Türkistanlıları evlere kapatan Çin Hükümeti, insan hakları ihlallerini her geçen artırıyor.

Zulümleri görmezden geldiler

Çin Hükümeti, zulümleri tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşmesine rağmen, işbirliği içerisinde olduğu kimi çevreler üzerinden yaptıklarını gizlemeye çalışıyor. Bunun son örneği ise geçtiğimiz hafta Çin tarafından 14 farklı Müslüman ülkeden davet edilen 30 kişilik heyetin Doğu Türkistan ziyareti oldu. Heyet, Çin Devleti tarafından özel olarak davet edildi, Çin’in görülmesini istediği bölgeler gezdirildi. Ziyaretle, heyetin İslâm coğrafyasına Çin’in söylemlerini yaymaları hedeflendi. Ziyaret sonrası heyet, tam da Çin’in istediği yönde açıklamalar yaptı, Doğu Türkistan’daki zulümleri görmezden geldi.

STK’lar harekete geçti 

Ziyaret sonrası dünya kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi üzerine sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği öncülüğündeki 20’den fazla kuruluş, 15 Ocak’ta basın bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Toplantıda, bilgi ve belgelerle Çin’in Doğu Türkistan’daki zulümleri tüm dünyaya anlatılacak.

Basın Toplantısı 

Basın toplantısı 15 Ocak 2023 tarihinde saat 11.00'da Retaj Royale İstanbul Otel'de gerçekleşecek.