Dinlerarası Diyalog’cuların yıllarca “İbrahimi dinler” kavramı üzerinden dinleri birleştirme, dinsizleşme politikasını şimdi de KADEM sürdürüyor.

Kadın tasavvuru üzerinden diyalog faaliyetleri içerisinde yer almış Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, Prof. Dr. Salime Leyla Gürkan ve Doç. Dr. Mehmet Birekul gibi isimler, KADEM çatısı altında diyalog propagandası yapıyor.

KADEM, 3 dinin kadın tasavvurunu ve bu tasavvurun zaman içerisinde nasıl evirildiğini, kadın algısının tarihteki dönüşümünü anlatan “İbrahimî Dinlerde Kadın” çalışması yayınlandı. “İbrahimi dinler” kavramı, tahrif olmuş Yahudilik ve Hıristiyanlığı İslâm ile denk tutarak bir araya getirme, yaşayan dinlerin bir olduğu ve hepsinin hak olduğu fikrinin neşvünema bulmasını sağlamak için kullanılıyor. İslam dini dışında Hristiyanlık ve Yahudiliği de hak din olarak görenler, bu sapkın fikirlerini zihinlere zerk etmek üzere “İbrahimî dinler” kavramını kullanıyor.

KADEM’in çalışmasında diyalogcular var

Kadem’in hazırladığı “İbrahimî Dinlerde Kadın” çalışmasının içerisinde yer alan isimler ise önceden aşikâr biçimde, şimdi ise gizliden gizliye Dinlerarası Diyalog faaliyetlerinde bulunan isimler.

Bu isimlerden Prof. Dr. Salime Leyla Gürkan birçok Dinlerarası Diyalog sempozyumlarından yer almış biri.

Prof. Dr. Ömer Faruk Harman da, “Polemik Değil, Diyalog” kitabının sahibi ve Dinlerarası Diyalog sempozyumları ve etkinlikleri içerisinde yer almış bir isim.

Doç. Dr. Mehmet Birekul ise aynı şekilde Dinlerarası Diyalog sempozyumları ve etkinlikleri içerisinde yer almış birisi.

“İbrahimî Dinlerde Kadın” çalışmasını yayınladılar

“İbrahimî Dinlerde Kadın” çalışmasının PDF’sini yayınlayan KADEM, Twitter hesabından şunları söyledi:

“Tarih boyunca kadın, birçok toplumsal değişimin merkezinde yer almasına rağmen insan onuruyla örtüşmeyen bazı uygulamalara da maruz kaldı. Bu süreçte, kadın ve erkeğe yüklenen rollerin şekillenmesinde, dinî metinlerin yanlış yorumlanmasının önemli etkisi oldu.

KADEM yayınlarından çıkan eserin ilk bölümünde Prof. Dr. Salime Leyla Gürkan, “Yahudilikte Kadın” başlığı altında Yahudi kadınının taşıdığı dinî kimlik, Tevrat hukukunda kadın ve Yahudilikteki modern düzenlemeleri ele aldı.

“Hristiyanlıkta Kadın” konusu ise kısa süre önce vefat eden Prof. Dr. Ömer Faruk Harman’ın katkılarıyla geniş bir perspektifle değerlendirildi. Hristiyan inancında kadının yaratılışından ortaçağ ve modern dönemde kadın konularına “Hristiyanlığın” bakışı irdelendi.

“İslam (Toplumun)da Kadın” konusunu Doç. Dr. Mehmet Birekul; teolojik ve ontolojik açıdan İslam’da kadın, sosyolojik bakımdan İslam toplumunda kadın, sosyokültürel ve mesleki hayat içinde kadının konumu ile İslam’da aile içi roller ve kadın konu başlıkları altında inceledi.

Türkiye’nin ilk “İbrahimî Dinlerde Kadın” eğitim seti ışığında verilecek eğitimlerle, toplumun, dinlerin kadına bakışı konusunda daha sağlıklı ve doğru bilgilerle aydınlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”

İşte o çalışmanın PDF'si: TIKLA

Haber Yorum: M. Taha İnci