Kitlelerin, özellikle gençlerin, sıradan halkın İslam’dan soğutulması suretiyle İslam'ın önünün açılması engellenmek isteniyor. Bu amaca matuf yürütülen faaliyetlerin yöntemlerini bilmek, bununla ilgili tedbirler almak zorunluluktur. Hastalık teşhis edilmeden tedavi bulunamaz.

1) Bir kişi yapmış olduğu hata ve günah örneğini ele alarak genelleştirir, dine mâl eder. Misal, kendini bilmez veya nefsine yenik düşüp haram işleyen birini örnek göstererek, “İşte Müslümanlık budur. Eğer Müslümanlar başa gelirse bütün herkese bu şekilde davranır” algısını oluşturur.

2) İslam’a nisbeti olmamasına rağmen ideolojisini İslami söylemlerle ifade eder. Karşısındakini İslam'a karşıtmış gibi gösterir. Misal, Sosyalist propaganda yapan biri, İslam’ın zekât ve sadaka sistemi ile fakirlerin hakkını gözettiğini ve bundan dolayı İslam’ın sosyalizm olduğunu ifade eder. Buna karşı gelen kişiyi din bilmemekle suçlar.

3) İslam ile ilgili hassasiyetleri abartı ve radikal olarak gösterir. Misal, bir Müslümanın kredi ile ev almamasını, sürekli camiye gitmesini, iyiliği emredip kötülükten sakındırmasını aşırılık olarak gösterir.

4) Zararsız ve etli sütlüye karışmayan Müslümanları ideal tip olarak ifade eder. İslam'ın maslahatını, iyiliğini isteyen her faaliyet ve söylemi siyasal İslam olarak dile getirir. Misal, bir Feministin kendince kadın haklarını dile getirmesi, bir Sosyalistin kendince Sosyalizm davası gütmesi, bir liberalin kendince eşitlik ve özgürlük adı altında davasını savunması ve anlatması siyaset olarak algılanmıyorken, bir Müslümanın kendi hassasiyetlerinin toplum içinde yaşanması için bazı ifadeler kullanmasının siyaset olduğu yönünde algı oluşturulur. Bu gibi algılarla Müslümanların toplum içinde hak iddia etmelerini engelleyerek yavaş yavaş asimile olmaları sağlanır.

5) İslam'a aykırı davranışları fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirir; ama kendi ideolojisine saldırı olduğunda fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirmez. Misal, bir Müslüman kadının ayrı bir otobüste yolculuk yapmak istemesini fikir özgürlüğü olarak kabul etmez ama kürtaj gibi durumları fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirir.

6) Peygamber Efendimiz'in bizim gibi insanî yönü olduğunu vurgular. Bu şekilde ileride sıradanlaşan bir peygamber daha çabuk eleştiriye açık kalır. Misal, tarihselci ekol ile mealci ekol bu kapsamda hareket eder. Bugünkü tarihselci ekol ile mealci ekolün dayandığı kişiler ise bizzat Batılı müsteşriklerdir.

7) Haram davranışları, insanların duygusal yönleri hedef alınarak normalleştirilmeye çalışır. Bu şekilde taraftar toplar. Örneğin, evli bir kadının başka bir erkekle zina yapması sonucu toplum tarafından tepki gösterilmesini kadının toplumsal hayatta yaşadığı kötü olaylarla anlatarak, kişiyi masumlaştırmaya çalışır.

8) İslami hassasiyete sahip kişileri küçük düşürmeye çalışır, komik, saf, cahil gösterir. Bu şekilde insanların rağbet etmesi engellenir. Bunun sonucu olarak hem Müslümanların örnek alınması engellenir; hem de Müslümanlarda eziklik psikolojisi oluşturulur. Müslümanlara yobaz ve gerici denmesi gibi...

9) İslami camia ve tarikatların güç oluşturduğunu söyler; ama Kemalist ve sol yapıların kültür merkezi, sanatsal faaliyetler, farklı adlar altındaki sivil toplum kuruluşları, parti adı altında birleşmesine ses çıkarmaz.

10) "Benim de dedem, ninem dindardı, annem, ablam başörtülüdür" diyerek kendini Müslümanlara sempatik hale getirerek ideolojisini yaymaya çalışır.

11) Farklı ideolojik tavrını saklayarak, sanki ekonomik sebeplerle camilerin yapımına karşı çıkar. Küçük yaşta İslami eğitimin ise pedagojik olarak uygun olmadığını ifade eder, oysa amaç ne ekonomik ne de pedagojiktir. Amaç dinin yaşanmasını ve aktarılmasını engellemektir.

12) Muhalefette olduğu dönemde hak hukuktan bahseder, kendi iktidarda olduğunda kadrolaşma, adam kayırma, kendi ideolojisine yakın yerlere finansal yardım sağlama, yine kendine yakın gazetecilere para aktarma yöntemlerini kullanır.

13) Kendi ideolojisini toplumun her alanında yaymaya çalışırken, İslam’ın dört duvar arasından çıkmasını istemez.

14) Tarihte önemli işler yapmış Müslümanların adı silinir veya silikleştirilir. Amaç Müslümanlara karşı muhabbet beslenmesin, örnek alınmasın, İslam'la bağlar koparılsın.

15) Müslümanları bireyselleştirerek dönüşüm sağlanmaya çalışılır. Nitekim bir kişiyi dönüştürmek bir toplumu dönüştürmekten daha kolaydır. Misal, kişiye şu tarikata gitme; şu cemaate gitme denilmesi gibi...

16) Müslümana saldırır, Müslüman karşılık verirse medyaya sadece bu yönü gösterir. Misal, Müslümanların ülkesi işgal edildiği vakit, Müslüman kişi nefsi müdafaa hakkını kullanarak karşılık verirse hemen bu karşılık verme olayı medyaya yansır.

17) Din karşıtlığı yaparak Batı'nın desteğini aramaya çalışır. Misal, özellikle bir Müslüman ülkede ne kadar İslam karşıtlığı yaparsanız Batı sizi destekler. Ne kadar ülke, vatan ve Müslümanların haklarını savunursanız sizi ekonomik, halk ayaklanmaları, darbeler ve yargı yolu ile dize getirmeye çalışırlar.

18) Bir haramı yavaş yavaş tedricen içimize sokar; bu şekilde haram normalleşir. Örneğin: Osmanlı zamanında önce peçe çıkarıldı, sonra çarşaf, sonra geniş mantolar çıkarıldı.

19) Bizi sömürmek istediği vakit içimizden birini seçer. İçimizden biri olduğu için kimse itiraz etmez. Misal, Çeçen direnişi kırmak için Çeçenler içinden Rusya’nın Kadirov'u seçmesi gibi…

20) Aydın, gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve ekonomik sınıflar oluşturup desteklenerek ve Müslümanların bu aşamalara gelmesi engellenerek, halk dönüştürülmeye çalışılır. Kendi ideolojik saiklerini bilim kisvesinde sunar. Karşı çıkanı ise bilim karşıtı olarak damgalar.

21) Müslümanları böl parçala yut yöntemi ile kontrol eder. Güç birliği kurması engellenir.

22) İslami hassasiyete sahip kişilerin tavırlarını farklı yorumlarlar. Misal, namahrem bir kadının elini tutmak İslam’a göre haram olduğu için bir kadının elini tutmayan genç bir Müslüman, hemen kadını dışlayan, ötekileştiren biri olarak sunulur.

23) İslami bir davranışı belli bir siyasi partiye mâl ederek, siyasi partiye karşıt kişileri, İslam'a düşman etmek. Kişi bunun siyasi partiye düşmanlık olduğunu zanneder; ama farkında olmadan İslam'a da düşmanlık ettiğini bilmez. Misal, sakal bırakmak dinî bir vecibeyken, A partisinden birininin de sakal bırakmasından dolayı sakala karşı olmak gibi... Kişi, A partisinden biri sakal bıraktı diye diğer sakal bırakanlara karşı olur.

24) Ara sıra da olsa namaz kılan, oruç tutan birine o kılmış olduğu namaz ve tutmuş olduğu oruç da bıraktırılmaya çalışılır. Misal, Ramazan ayında oruç tutan ama namaz kılmayan ve haramlara hassasiyeti olmayan birine “Bütün haramları yapıyorsun, oruç mu seni kurtaracak” denmesi...

Görüş: Muharrem Çetin