Dün gece Asya piyasalarının açılması ile beraber Türk lirasında yüzde 20’lere varan bir değer kaybı yaşandığı gözlendi, dolar/tl kuru 8,40’lara kadar çıktı. Bu vaziyet bilhassa sosyal medyayı yangın yerine çevirirken şu dakikalarda Amerikan doları 7,85 civarından işlem görüyor.

Piyasalardaki ateşi söndürmek için kameraların karşısına geçen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “dinimizden vazgeçeriz serbest piyasadan asla” minvalinde açıklamalarda bulundu.  

Elvan, "Makroekonomik çerçeve enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecek. Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejimine kararlılıkla devam edilecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye bir kaç ayda bir benzer bir senaryo ile karşı karşıya kalıyor. Karar alıcı mekanizma ise her defasında aynı şeyi yaparak farklı bir sonuç elde etmeyi bekliyor. Mevcut iktisad ve para rejiminde ısrar edildiği takdirde bu sorun ancak 17. Türk devletinde çözülecektir. Buna rağmen hâlâ aynı açıklamaların yapılıyor oluşu, iktidarın bu konuda hâlâ bir fikre sahip olmadığının da göstergesi niteliğinde.

Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek ahmakların işi olduğuna göre, Türkiye’nin iktisadî planda da ihtilâlci bir yaklaşım benimsemesi ve dünya çapında yaşanan bütün değerlerin değer değişimi sürecinde para da dahil olmak üzere bütün değerlere hak ettiği değeri iade etmek ve uluslararası planda şahsiyetini de buradan bulmak gibi bir memuriyeti bulunmaktadır.

Artık cemiyetin nazarında itibari değerini kaybetmiş olan Türk Lirasına altın standardı iktisadî planda bu cendereden çıkış için atılacak ihtilalci adımlardan biridir. 

Daha evvel de müteaddid kere dergimizde işlediğimiz bu meseleye önümüzdeki sayımızda da teferruatlı bir şekilde temas edeceğiz...