Amerikan Merkez Bankası, ABD ekonomisinin bir yol ağzına geldiğini açıkladı. Tüm dünyada piyasalar önceki gün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yaklaşık altı yıl sonra, 2008 mortgage krizinin ardından başlatılan teşvik programını sene sonuna doğru yavaşlatmayı, önümüzdeki yıl da tamamen sona erdirmeyi planladığını açıklamasıyla karıştı. Herhangi bir kesin karar olmamakla birlikte ekonomideki iyileşmenin yavaşlamaması ve ABD’deki işsizlik oranının yüzde 7’nin altına gerilemesi durumunda programın sona ereceği belirtildi. Fed, ekonomiye destek olmak için halen piyasadan her ay 85 milyar dolarlık uzun vadeli bono alımı yapıyor. Bu uygulamada bir değişiklik yok. Ancak FED Başkanı Ben Bernanke’nin düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgiye göre işsizlik oranı ve düzelmenin hızına bağlı olan planda hedef sene sonu programı yavaşlatıp 2014’ün ortasında da tamamen sona erdirmek. Ancak FED yöneticileri, halen ABD’de faizlerin 2015’ten önce yükselmesinin zor göründüğünü savunuyor.
Fed’in yeni stratejisiyle tüm dünya borsalarında düşüşler yaşanırken, en ağır kayıp Türkiye’de görüldü. Borsa İstanbul’un bir günlük kaybı 33 milyar TL olurken dünyada kayıplar yüzde 3’ü aştı.
Türkiye’de ‘Gezi Parkı’ olaylarının yatışmasının ardından rahat bir nefes alan piyasalara bu kez de Fed bombası düştü. Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Bernanke’nin her ay yapılan 85 milyar dolarlık uzun vadeli tahvil alımlarını sene sonuna doğru yavaşlatmayı, önümüzdeki yıl da tamamen sona erdirmeyi planladığını açıklaması sert hareketlere neden oldu. Uzmanlar, piyasadaki global likiditenin ve bol paranın biteceğine yönelik algılamaların özellikle borsalar ve altında büyük dalgalanmalar meydana getirdiğini belirtiyor.
Fed’in yarattığı satış dalgasından tüm dünya nasibini aldı. İspanya, Almanya ve İngiltere’de kayıplar yüzde 3’ün üzerine çıktı. Londra FTSE–100 Endeksi yüzde 2.42, Alman DAX endeksi yüzde 2.53, Paris’te CAC 40 endeksi de yüzde 2.60 değer yitirdi. Gelişen piyasalar endeksi de yüzde 3.2 düşerek 3 Ekim 2011’den bu yana en düşük düzeye indi. Endeks bu yıl yüzde 13 değer kaybetti. Asya borsaları, Çin’de açıklanan zayıf PMI verisi ve Bernanke’nin açıklamalarıyla dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. MSCI’nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi yüzde 2.8 düştü.Tokyo Borsası’nda düşüş yüzde 1.74, Şanghay’da yüzde 2.77, Kore Borsası’nda yüzde 2 düşüş meydana geldi.