‘KARARI GÖZDEN GEÇİREBİLECEK TÜRDEN DEMOKRASİ TÜRKİYE’DE YOK’

2008 ve 2010 yılları arasında Ankara, 2010 ve 2012 yılları arasında da Bağdat’ta büyükelçilik yapan ve dolayısıyla iki ülkeyi de iyi bilen James Franklin Jeffrey, ilk kez bu denli ağır konuştu ve sözlerine şöyle devam etti: “Birilerinin bu soruyu sorması gerek. Ama Türkiye’de şu anda bu kararı gözden geçirebilecek türden bir demokrasi yok.”

Türkiye’deki demokratik uygulamalara yönelik eleştiriler uluslararası düzeyde hem hükümetler, hem de insan hakları örgütleri nezdinde artmasına rağmen Amerikalı emekli büyükelçi, Washington’un bu eleştirileri kamuoyuna açık bir şekilde ifade etmesine hep karşı çıkmıştı. Jeffrey, bu tarz eleştirilerin “perde arkasından ve özel görüşmelerde yapılması gerektiğini” savunmuştu. James Jeffrey, artık resmi bir görev üstlenmemekle birlikte, bu kez Ankara’yı açıkça kendisi eleştirmeyi tercih etti.

Washington Enstitüsü tarafından düzenlenen Irak konulu bir toplantıda konuşan Emekli Büyükelçi Jeffrey, Ankara’yı radikal örgütlere yakınlığı yüzünden de eleştirdi. Jeffrey, “Türklerin el Kaide, IŞİD, el Nusra gibi örgütlere, özellikle de Selefiler’e nasıl baktıklarını anlamak çok güç. Müslüman Kardeşler’e nasıl baktıklarını biliyoruz. Onları müttefikleri olarak görüyorlar. En azından Türk hükümetinin tepesindeki kişiler, devletin içindeki herkes değil. Bu insanları kardeşleri olarak görüyorlar. Düşmanlık olmasa bile bir duygusal çelişki yaşıyorlar,” dedi. Türkiye, Amerika’nın Aralık 2012’de terör örgütleri listesine aldığı el Nusra’yı geçen hafta başında kendi terör örgütleri listesine dahil etmişti.