Nijerya'da Boko Haram örgütünün 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırarak eylem başlatması Beyaz Saray'ın birinci gündem maddesi olmaya devam ediyor. Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olan Nijerya'da başlayan kriz Amerika'nın ülkeye girmek için oynadığı bir oyun olarak görülüyor.

ABD VE İNGİLTERE ÖZEL BİRLİK YOLLAYACAKLAR

Başta ABD olmak üzere bir anda dünyanın dikkati Nijerya üzerine yoğunlaşırken örgütün kaçırdığı kızların bulunması için ABD ve İngiltere özel birlik gönderme kararı aldılar. "Batı tarzı eğitim haramdır" anlamına gelen Boko Haram'ın "kızları pazarda satacağız" şeklinde açıklama yaptığı iddiası ise First Lady Michelle Obama öncülüğünde "kızlarımızı geri verin" kampanyasını yaygınlaştırdı.

ABD 15 YIL ÖNCE PLANLAMIŞ

Nijerya'nın bir anda dünya gündemine oturmasını birçok uzman ve analist ABD'nin derin stratejik hesaplarının bir sonucu olarak yorumladı. Tanınmış insan hakları savunucusu Abiodun Aremu, "Emperyalizm arka kapıya dayandı. Rüyaları gerçek olacak" yorumunda bulundu. Öğretim görevlisi David Emanuel de "Washington'ın, 170 milyonluk nüfusuyla en büyük Afrika pazarı ve ABD petrolünün beşinci büyük sağlayıcısı olan Nijerya'daki çıkarlarını güvenceye almak için hemen her şeyi yapacağına inandığını" söyledi. Asıl ilginç olan ise ABD'nin 10 yıl önce, yani Boko Haram kurulmadan önce, Nijerya'da bugün olup biteni hesaplamış olması.