Heniye, Polis Akademisi'ndeki mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, "Filistinlileri, Mescid-i Aksa'da ve bütün mescitlerde, Türkiye'nin masum kurbanları için gıyabi cenaze namazı kılmaya çağırıyorum" dedi.

Heniye, Mescid-i Aksa'da ve Gazze'deki bütün cami ve mescitlerde Soma için Gıyabi cenaze namazı çağrısı yaptı.

Heniye, Erdoğan'la telefon görüşmesi yaptığını, Başbakanın kendisinden ve bütün Filistinlilerden, şehitlere rahmet ve yaralılara şifa için dua istediğini söyledi.

Arap dünyasından taziye mesajları

Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi de bir taziye mesajı yayınladı.

Gannuşi, Türk hükümeti ve halkına başsağlığı dileyerek "Ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum" ifadesini kullandı.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ise, facia nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Hadi mesajında, "Kazadan derin üzüntü duymaktayız. Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan'a taziyemizi iletiyor, Yemen halkı ve hükümeti olarak kardeş Türk halkına ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz" dedi.

Mısır da başsağlığı diledi

Mısır’da Türkiye’ye taziye mesajı gönderen ülkelerden biri oldu. Yapılan yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un, Abdullah Gül'e taziye mesajı göndererek ölenlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı dilediği duyuruldu.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yayınlayarak, Türk halkına başsağlığı diledi. Cezayir'in Türkiye'nin acısını paylaştığı ifadelerinin yer aldığı açıklamada, "Bu acı olay dolayısıyla derin üzüntümüzü ve taziyelerimiz sunuyoruz" denildi.

Somali Başbakanı Abdülveli Şeyh Muhammet de, Soma'daki maden faciası nedeniyle Türkiye'ye taziye mesajı gönderdi.

Muhammed taziye mesajında, "Somali devleti ve halkı olarak Türk kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz" dedi.

Türk halkının 2011'de Somali'de yaşanan kıtlık sırasında en büyük destekçileri olduğunu hatırlatan Muhammed, Soma'da yaşanan felaketin ülkesinde derin bir üzüntüye yol açtığını vurguladı.