Diyarbakır'da Barzani'nin barış mesajı vermesi, İbrahim Tatlıses ve Şivan Perwer'in düet yapması ve Başbakan'ın barış mesajları, Kürtçü ve Türkçü faşistleri çıldırttı.
Başbakanlığı döneminde ilk kez Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Erdoğan'ın belediye binasına girdiği esnada yanındaki heyetle birlikte geri dönüp halkı selamlaması dikkat çekti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Diyarbakır'daki programı kapsamında toplu açılış töreninin gerçekleştireceği Kantar Kavşağı'nda hazırlıklar tamamlandı.
Vatandaşlar arama yapıldıktan sonra tören alanına alındı. Gelenlere Türk ve Ak Parti bayrağı verildi. Kuzey Irak’ın geleneksel kıyafetlerini giyenlerin çokluğu dikkat çekti. Kürtçe ve Türkçe pankartlar da alandaydı. Bazı pankartlar ve sloganlar şöyleydi:
“Biji Serok Erdoğan, Wara wara Erdoğan”
''Diyarbakır bir oldu kardeşliğe koşuyor bir sen eksiksin gözler seni arıyor. Çözüm sürecinin ve kardeşliğin mimarı Recep Tayyip Erdoğan''
Saat 13.30'da miting alanına gelen Başbakan Erdoğan ve Barzani platforma çıkarak halkı selamladı ve daha sonra yan yana oturdular. Selamlama sırasında Barzani, "Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı" olarak anons edildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Emine Erdoğan da sahnede iki liderin yanında yer aldı. Şivan Perwer de iki liderin ardından alana geldi.
Törende ilk olarak söz alan Barzani, yaşanan 'tarihi buluşma'nın ilk olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Erbil'e gelişi ile başladığını Türkiye ile karşılıklı olarak kardeşlik hisleriyle bağlı olduklarını söyledi. Artık Ortadoğu halklarının birlikte yaşama zamanı geldiğini, savaşların denendiğini ancak kimsenin savaştan bir yarar görmediğini belirten Barzani artık Türk ve Kürt gençlerinin birbirlerinin kanını dökmemesi gerektiğini ifade etti. Barzani ayrıca 'barış yolunu açtığı için' Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, "Türk ve Kürt kardeşlerim bu sürece destek versin" dedi.
15-20 sene önce Diyarbakır'a gelip böyle bir konuşma yapmasının hayal bile edilmeyeceğini belirten Barzani, bunun barış sayesinde mümkün olduğunu ifade ederek son sözlerini Türkçe, "Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği" sözleriyle tamamladı.
"Artık kimse yoksul Kürt çocuklarının, yoksul Türk çocuklarını üzerinden rant hesabı yapmasın." Çağrısında bulunan Erdoğan, "Bizim çocuklarımızı kullanarak kimse çıkar hesabı içine girmesin. Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını herkesin bir beraber olduğunu birlikte yeni Türkiye olduklarını göreceğiz. Diyarbakır yol gösterici şehirdir. Diyarbakır huzurlu olursa Erbil, Qamişlı refah içinde olur. Sizin sorumluluğunuz büyük. Diyarbakır'ın yeni süreçte hakem olmasını, sürece ışık tutmasını istiyorum. Bugün sizlere sadece değerli Mesut Barzani kardeşimle gelmedik. Sadece Şivan Pervwer'le gelmedik. Değerli sanatçı dostum Tatlıses'le gelmedim. Bugün buraya hizmet şölenini gerçekleştirmek için geldik. Diyarbakır'a 880 trilyon kazandırıyoruz" dedi.
Aynı günün akşamı Erdoğan -Barzani taraflarının yaptığı toplantıda meselenin bir başka yüzünde 4 maddede mutabakata varıldığı görüldü. Bunlar;
1.Barzani, çözüm sürecine destek vermeye devam edecek.
2- Suriye’nin kuzeyinde (Rojava) PYD’nin kurmak istediği de facto yönetime Kuzey Irak Kürt Yönetimi müsaade etmeyecek.
3- Kürt petrolünü Türkiye üzerinden dünyaya pazarlayacak boru hattından petrol en geç 1-1.5 ay içinde akmaya başlayacak.
4- Habur sınır kapısına paralel iki sınır kapısı 1 ay içinde açılacak