Türk ordusu, IŞİD'in ablukaya aldığı Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan askerleri tahliye etmek için 22 Şubat Pazar günü Suriye'ye askeri operasyon gerçekleştirdi. 
39 tankın da dâhil olduğu 100 askeri araç ve 600’e yakın personelle Suriye’ye girerek gece Cumartesi gece saatlerinde başlatılan operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerler tahliye edildi. Şah Fırat Operasyonu'nu Genelkurmay Karargahı'nda adım adım takip eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yapılan 'Şah Fırat' operasyonuyla ilgili Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte açıklamalar yaptı. 
Davutoğlu: “Hiçbir merciden izin almadık”
Başbakan Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu'nun kararının, hukuk kuralları çerçevesinde Ankara'da alındığını belirterek, "Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, yeni Süleyman Şah Karakoluna kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirir" dedi.
Operasyon Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra Türkiye’nin kendi inisiyatifiyle, kimseden izin almadan yaptığı bir operasyon olması sebebiyle ehemmiyetli… 
Erdoğan'dan Süleyman Şah açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun  yerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyonun sevk ve idaresini,  gece boyunca bizzat takip etti. Recep Tayyip Erdoğan, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun tahliyesine ilişkin yazılı açıklamasında “Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun yeri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı başarılı bir operasyon neticesinde değiştirilmiş bulunmaktadır. Sevk ve idaresini bizzat takip ettiğim, Sayın Başbakanımızın ve Genel Kurmay Başkanımızın harekat merkezinden bizzat yürüttüğü bu operasyon, ecdadımızın bizlere emaneti olan Süleyman Şah Türbesi’ni, savaş şartlarının hâkim olduğu Suriye’de daha güvenli bir mevkiye nakletmeyi amaçlamıştır" ifadelerini kullandı.
Dualar edildi ve Kur’an okundu!
Yurda getirilen ecdat yadigârı emanetler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Hudut Alayı 7. Hudut Bölük Komutanlığında hazırlanan türbede muhafaza altına alındı. Askerlerin yaptığı üç el saygı atışıyla devam eden törende Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık dua etti. Duanın ardından sandukalar, askerlerin omzunda geçici ikametlerine alındı. Burada Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Daha sonra askerler tarafından Süleyman Şah Türbesi'nden getirilen toprak, özel muhafazasıyla sandukaların yanına kondu.
Süleyman Şah ve iki askerinin naaşı ise Suriye’nin Eşme bölgesinde kontrol altına alınan bir bölgeye getirildi.
“Bu operasyon savaş sebebidir!”
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Süleyman Şah türbesini başka bir mekâna taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye'nin İstanbul'daki Konsolosluğuna resmî bir yazıyla bildirdiğini duyurdu.
Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Türk Dışişleri Bakanlığı, Süleyman Şah mezarını başka bir mekâna taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye'nin İstanbul'daki Konsolosluğuna resmi bir şekilde bildirdi. Fakat Türk otoriteleri 1921 yılında Türkiye ile o dönemin işgalci Fransız otoriteleri arasında imzalanan anlaşmanın öngördüğü gibi bu konuda Suriye'nin onayı beklenmedi” diyerek bu operasyonun savaş sebebi olduğunu iddia etti.
‘Şah Fırat Operasyonu’ dünya basınına nasıl yansıdı?
Türkiye'nin sınır dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik DAİŞ tehdidi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırını geçerek düzenlediği sınır ötesi operasyonun dış basındaki yankıları şöyle:
İngiliz The Guardian: “Türk Ordusu Suriye'de bulunan türbedeki askerleri tahliye etmek için sınır ötesi operasyon düzenledi.”
Uluslararası haber ajansı Associated Press: “Türkiye, Suriye Kobani sınırına yakın bulunan Osmanlı Türbesi'ni tahliye etmek için kara harekâtı düzenledi.”
Arutz Şeva gazetesi: “Osmanlı imparatorluğunun atasını ülkesine geri getirmek için 700 kişilik özel birlik IŞİD kontrolündeki bölgeye girdi.” 
Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf: “Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucularından Süleyman Şah'ın türbesinin Türkiye'ye getirilmesi Iraklı Türkmenleri gururlandırdı. Gerçekten çok başarılı, mutluluk verici bir operasyon oldu. Karışıklığın olduğu o coğrafyada büyük bir problem olabilirdi. Buraya yönelik bir saldırı savaş nedeni olabilirdi. Türkiye, bu sorunu barışçıl bir yolla çözdü.”
New York Times, Türk medyasına dayandırdığı haberde, Türk ordusunun IŞİD'in ablukaya aldığı Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan askerleri tahliye etmek için Suriye'ye askeri operasyon başlattığını belirtti.
USA Today gazetesi: “Türk askeri, türbedeki birliklerini tahliye etmek için Suriye'ye girdi."
Amerikan yayın kuruluşu ABC: Başbakan Davutoğlu'nun, Suriye'deki askeri birliğin bu ülkeden tahliye edildiğini açıkladığını yazdı.
Reuters: “Türk ordusu 39 tankın da dahil olduğu 100 askeri araçla Suriye’ye girerek gece saatlerinde başlattığı operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlerini tahliye etti. Operasyonu Başbakan Davutoğlu açıkladı.”
BBC: “Türkiye Süleyman Şah Türbesi'ni tahliye etmek için Suriye'ye girdi. Tankların da dâhil olduğu büyük bir konvoy, Süleyman Şah'tan geri kalanları ve türbeyi koruyan askerleri geri getirdi.”  
CNN: “Yaklaşık 40 Türk askeri tarafından korunan Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi devam eden güvensizlik ortamı nedeniyle boşaltıldı. Türbe Suriye'de bulunmasına rağmen Türk toprağı olarak sayılıyordu.”
Terörist İsrail’in sözcüsü Haaretz: “Şah Fırat Operasyonu'nu Türk Ordusu Suriye'de tamamladı ve Süleyman şah Türbesi'nde görev yapan askerler başarıyla tahliye edildi.”
Al Arabiya haber ajansı; Şah Fırat operasyonunu 'Türkiye, türbedeki askerleri tahliye etmek için Suriye'ye girdi' ifadelerini kullandı.