BM Genel Kurulunda konuşan Recep Tayyip Erdoğan, 200 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Suriye’deki iç savaşa ve bu yaz 2 binden fazla kişinin öldüğü Gazze’deki savaşa değinerek BM’nin birçok kez harekete geçmediğini belirtti.

Erdoğan ayrıca, BM’yi kısa süre önce aynı kürsüden konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’yi kendi ifadesiyle, meşrulaştırmakla suçladı. Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş İslâmcı Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi'nin bir darbeyle devrildiğini belirtti ve el Sisi’ye gönderme yaparak BM’nin de bu darbeyi gerçekleştiren kişiyi meşrulaştırmayı tercih ettiğini söyledi.

Erdoğan, “Halkın seçim sandıklarındaki tercihine saygı göstermeliyiz. Eğer darbeleri desteklemek istiyorsak Birleşmiş Milletler neden var?” dedi.

Erdoğan, uluslararası bir kurum olarak BM’nin dünyadaki sorunlara yönelik daha “cesur” olması gerektiğini söylerken, Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesine ilişkin “Dünya beşten büyüktür.” diyerek onları BM’yi etkisiz hâle getirmekle suçladı.

Erdoğan, askerî yardımda bulunacağını söyledi fakat Washington ve bazı Arap ülkeler, Suriye ve Irak’ta geniş alanları ele geçiren İslam Devleti örgütüne karşı saldırılarına devam ederken onlara katılma konusunda Amerika’nın yaptığı çağrıya tam olarak nasıl bir yanıt vermeye niyetli olduğunu belirtmedi.