İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği, ‘Tahşiye’ kumpasçılarına yönelik kararını açıkladı. Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca’yı ‘terör örgütü yöneticiliğinden tutuklayan mahkeme, gazeteci Ekrem Dumanlı’yı ise hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı. Paralel örgütün, devlet mekanizmasını etkisiz hale getirmeyi amaçladığını belirten mahkeme, Fetullah Gülen hakkında istenen yakalama ve Kırmızı Bülten taleplerini de kabul etti. Gülen ‘silahlı terör örgütü kurmak’ suçundan aranıyor.
‘Tahşiye’ kumpasına imza atan paralel yapıya yönelik gerçekleştirilen 14 Aralık operasyonunda merakla beklenen karar açıklandı. Aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu TV Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca ve polislerin de bulunduğu 12 zanlının ifade işlemlerini önceki gece yarısı tamamlayan İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun, dün öğle saatlerinde açıkladığı kararında, 4 ismin tutuklanmasına hükmetti. Hidayet Karaca ve 3 polisi tutuklayan mahkeme, Ekrem Dumanlı ile diğer 7 şüpheliyi ise haklarında yurtdışına çıkış yasağı tedbiri koyarak serbest bıraktı.
Bu karar, Gülen hakkında ilk somut hâkim kararı olması bakımından önemli. Şimdi yakalama kararı Emniyet’e gönderilecek ve Gülen’in aranmasına başlanacak. 15 yıldır Pensilvanya’da yaşadığı bilinen Gülen’in dünya çapında da aranması için Adalet Bakanlığı’na karar örneği ve bir yazıyla başvurulacak. Adalet Bakanlığı ise bu kararı İnterpol’ün Paris’te bulunan merkezine gönderecek ve Gülen, ‘İnterpol tarafından Kırmızı Bültenle Aranan Şahıslar’ listesine girecek.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hâkimliğe gönderdiği yakalama talebinde örgüt yöneticisi olan şüphelilerin örgüt amacı doğrultusunda işlenen tüm suçlardan sorumlu iken örgüt üyesi olan kolluk görevlileri ile diğer medya çalışanlarının bizzat icra ettikleri ve yardım ettikleri eylemlerden sorumlu oldukları ifade edildi. Talep yazısında ayrıca Gülen’in başında bulunduğu yapılanmanın, ‘medya, ekonomi ve bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı’ belirtildi ve Gülen’in bu suç örgütünün lideri olduğu vurgulandı.
Samanyolu TV’de yayınlanan ‘Karanlık Kurul’ sahnelerinin diziden farklı kişiler tarafından senaryolaştırıldığı anlatılan kararda, Fetullah Gülen’in süreç içinde ‘koordinatör’ görevini üstlendiği kaydedildi. Şüpheli Gülen’in Samanyolu TV ve Zaman gazetesinin genel yayın politikalarını belirlediği de kararda yeraldı. Ayrıca Hidayet Karaca’nın şüpheli Fethullah Gülen arasında yapılan telefon görüşmelerinin inkâr edilmediği de kararda anlatıldı.
  “ABD Terör Örgütü Lideri Fetullah Gülen’i verecek mi?”
Terör Örgütü Lideri Fetullah Gülen’e mahkeme tarafından kırmızı bülten çıkarılmasının ardından New York Times gazetesi, “ABD, iade talebine büyük ihtimalle ret yanıtı verecek” yorumunu yaptı.