Paralel ablukadan kurtulan HSYK, yeni dönemde paralel yapının 4 yıl boyunca yaptığı hukuksuzlukları giderecek. Özellikle paralel hâkim ve savcılarla ilgili yıllardır sümenaltı edilen şikâyetlerle ilgili inceleme yapılacak.

HSYK üyeliği için yapılan üçüncü tur seçimlerinin ardından HSYK'daki denge paralel yapının aleyhine döndü. HSYK seçimlerinin en önemli raundu önceki gün yapıldı. 13 bin 994 hâkim ve savcı, HSYK'nın 10 asıl, 6 yedek üyesini belirlemek için sandık başına gitti. 61 adayın yarıştığı seçimlerde, Yargıda Birlik Platformu büyük bir zafer kazandı. Platform, adli yargıda 7 asıl üyeliğin tamanını, 4 yedek üyeliğin de 2'sini kazandı. Paralel yapı ise adli yargıdan sadece 2 yedek üyelik alabildi. İdari yargıda ise paralel yapıya yakın 2 isim ile Platform'un 1 adayı HSYK'ya seçildi. Yapılan bu seçimle birlikte 22 üyeden oluşan HSYK'nın şeması da netleşmeye başladı.

HSYK'ya 4 üye ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak. Bu duruma göre, HSYK'daki denge paralel yapı aleyhine döndü. Platform listesinden HSYK seçilen adaylar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atayacağı isimler hesaplandığında HSYK'daki toplantı yeter sayısı olan 15 ve karar yeter sayısı olan 12 bulmakta zorlanılmayacak.