İsrail: Kırmızı Bülten Çıkarmayın

İsrail yönetimi Interpol'e bir mektup göndererek, Türkiye'de haklarında yakalama kararı çıkarılan komutanlar için kırmızı bülten çıkarılmamasını istedi.

İsrail’de yayınlanan The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre İsrail, İnterpol’e yaptığı başvuruda yakalama kararının siyasi nitelik taşıdığını ve bu yüzden talebin dikkate alınmaması gerektiğini vurguladı.

2010 yılında Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıda gıyabında yargılanan dört İsrail askeri için yakalama kararı çıktı.

Davaya bakan mahkeme aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi için kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.


İsrailli komutan: Mavi Marmara Yola Çıkmadan Bombalanmalıydı

Mavi Marmara Gemisine saldıran "Shayetet 13" Deniz Gücü Birliği'nin eski komutanları bile Mavi Marmara'ya yapılan saldırının düzensiz savaş konseptine uyan bir şey olmadığını açıkladı. 

Mavi Marmara Davasında, İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında yakalama kararı verilmesi İsrail’i karıştırdı. 

İsrail’in en büyük haber portalı Ynetnews, Mavi Marmara Gemisine saldırıyı düzenleyen “Shayetet 13” Deniz Gücü Birliği’nin 6 eski komutanıyla bir röportaj gerçekleştirdi. 

Röportajda, “gemideki 10 sivilin ‘ölümü’ne dair haberlerin gelmesiyle ve eski İsrail Savunma Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Gabi Eshkenazi ve üç general hakkında tutuklama kararı çıkmasının ‘operasyonun’ hataları üzerine bir tartışma başlattığı” vurgulanıyor.

Shaikeh Brosh isimli komutan, içinde 600 insan olan bir gemiye yapılan böylesi bir saldırının acemice olduğunu belirterek nasıl olması gerektiğini şu sözlerle anlatıyor:

“Ben Shayetet kumandanı iken FKÖ, Filistinli mültecileri İsrail’e göndermeyi amaçlayan Al Awda (Dönüş) filosunu organize etti. CNN ekipleri, Japon televizyonları aklınıza kim gelirse oradaydı. Gemi Kıbrıs limanında bombalandı. Denize açılamadı bile. Bu işler böyle yapılmalı.”

Brosh, muhabirin yönelttiği “Filo durdurulmamalı mıydı” şeklindeki sorusuna “Mavi Marmara’nın bu şekilde üstüne gitmeleri düzensiz savaş konseptine uyan bir şey değil” diyerek cevap verdi.

“Shayetet bu şekilde operasyon yapmaz” diyen Brosh, iş görecek başka çözüm yolları olduğunu söylüyor: “Duman bombası ve şimdi burada açıklaması uygun olmayan başka yollar.”