İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi örgütünün lideri olarak yargılandığı davada "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu için tahliye kararı çıktı.

Salih Mirzabeyoğlu'nun avukatları, geçtiğimiz günlerde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, yeniden yargılama ve hükmün infazının durdurularak tahliyesine karar verilmesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme hheyeti, Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanma talebini kabule değer gördü ve oybirliği ile kabul etti. Mahkeme ayrıca, Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu hakkında tahliye kararı verdi. Talebi inceleyen ve değerlendirilmesinin kabule değer gören İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde görevli bir üye hakim de delillerin toplanması için görevlendirildi.

Avukat Hasan Ölçer'in yapmış olduğu açıklama şöyle:

1- Yargılanmanın yenilenmesi talebinin 5271 sayılı CMK 318/1 maddesi gereğince KABULE DEĞER OLDUĞUNA.

2- HÜKÜMLÜNÜN İNFAZ AŞAMASINDA  geçirdiği uzun süre nazara alınarak, hükümlü hakkındaki İNFAZIN DURDURULMASINA.

3- Hükümlünün yurt dışına çıkışının yasaklanmasına,

Cumhuriyet Savcısının mütalaasına uygun OYBİRLİĞİ ile karar verildi.

Davanın geçmişi

Dönemin İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 1999 yılında İBDA-C lideri iddiasıyla Salih Mirzabeyoğşu'nu "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçuçndan, eski TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırmıştı. Mİrzabeyoğlu hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de cerilen cezayı onamıştı.

Kumandan Salih Mirzabeyoğlu 16 senedir cezaevinde tutulmaktaydı ve devlet tarafından bir çok işkenceye maruz bırakıldı. Mirzabeyoğlu davası Türkiye'de hukuka olan güvensizliğin turnusol kağıdı niteliğinde bir dava…

Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’na tahliye kararı verilmesinin ardından çok kısa bir süre içerisinde kamuoyunda yankısı hissedildi. Bu haber Müslüman Anadolu halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. Sosyal medyada en çok konuşulan haberler arasına girdi ve twitterda Türkiye gündemine oturdu.

Ümmeti Muhammed’in gözü aydın olsun…