Tarafları farklı sebeplerle silahlandıran ABD vb ülkeler için sadece fitili ateşlemek kalıyor. Sonra bölge insanın birbirini kırması eller ovuşturularak seyredilecek.

Böylesi bir katliamı ve çatışma ortamının ön hazırlıklarını görmemek için sadece kör olmak lazım. Ancak ne hikmetse PKK ve Barzani gibi kuvvetler ABD taşeronluğunu üstlenip silahlanma yarışına gitmekte pekte mahir davranıyorlar. Oysa o silahlar patladıktan sonra ne olacağı, ABD, Fransa ve İsrail gibi ülkelerin ne yapacağı meçhul.. Ama bugün belli yerlerin başlarını okşadıktan sonra, katliam zamanı sıvışacakları kesin.

Dikkatle okunması gereken hadise şu;

IŞİD örgütünün saldırılarını gerekçe göstererek Barzani'ye silah yağdıran ülkeler kervanına Kanada da katıldı. Barzani'ye silah gönderme konusunda ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere tüm Batılı ülkeler seferber olmuş durumda. 

Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Dışişleri Bakanları, Irak hükümetiyle anlaşan üye ülkelerin bireysel olarak IŞİD ile savaşan Barzani güçlerine silah gönderebilmesine onay verdi. Fransa AB ülkelerinin toplu olarak Barzani'ye silah gönderilmesini istiyordu. Fransa'nın bu önerisi kabul görmeyince ülkelerin bireysel olarak silah gönderebileceği konusunda uzlaşıldı. Toplantıdan sonra açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Barzani'ye "mümkün olan en fazla miktarda" silah gönderileceğini açıkladı. Bu sözlerin sahibi Steinmeier şu sıralar Irak'ta temaslarda bulunuyor. 

Hangi ülkeler Barzani'ye silah verecek?

İngiltere, Barzani'ye silah göndermekte en hevesli ülkelerden biri. İngiltere Başbakanlık yetkilileri "Eğer Barzani yönetimi talepte bulunursa, bu durumu olumlu bir biçimde ele alacağız. Biz bu seçeneğe açığız’ açıklamasında bulunmuştu. Almanya, Barzani'ye askeri teçhizat sağlarken Fransa ağır silahlar verecek. Konuyla ilgili olarak kısa süre önce açıklamalarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, peşmerge güçlerine zırhlı araçlar, miğferler ve çelik yelekler gönderebileceklerini söylemişti. Kanada da peşmergeye silah temin edecek ülkeler arasında. Kanada'dan gönderilecek silahların birkaç gün içinde Barzani güçlerinin aline geçeceği açıklandı. ABD ise haftalardır Kuzey Irak yönetimine silah sevk ediyor. ABD Barzani'ye son model ağır silahlar ve özellikle de güdümlü tanksavar füze sistemleri verdiği biliniyor. IŞİD'in elinde tank olmadığına göre Barzani yönetiminin ABD'den aldığı tanksavar füzelerini kime karşı kullanacağı ise henüz bilinmiyor. Barzani'ye silah sağlayan ülkeler arasında İsrail de var.