Paris cinayetleri, PKK, Kuzey Irak gibi çözüm sürecinin kırılma noktalarında 'parmak izi' bırakan Almanya, Ortadoğu'da değişen yeni petrol denkleminde Türkiye'yi kıskacına almaya çalıştı. Paralel yapının dinlemeler için emniyet içinde kullandığı yazılım da Alman menşeli.
Dinlemeler, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) eski başkanı Hans-Georg Wieck tarafından da doğrulandı. Wieck, BND'ye verilen dinleme talimatını şu şekilde açıkladı: 'Almanya'da Kürtler ve Kürt olmayanlar arasında gerginlik yaşanıyor. Bu aydınlatılmaya çalışılmış olabilir. Bence bu kararın alınmasında iç siyasi aktörler etkili oldu.'
Öte yandan Alman Focus dergisinin haberine göre, BND, NATO üyesi Türkiye’yi 1976'dan beri dinledi. Haberde, izleme kararının, o dönemde Helmut Schmidt hükümetinin kesin onayıyla alındığı ifade edildi.
Şimdiki hükümet tarafından alınan Türkiye’nin devlet kurum ve kuruluşlarının izlenmesi kararının ise hükümetin oluşturduğu bir çalışma grubu tarafından verildiği, bu grubun Başbakanlık, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı temsilcilerinden oluştuğu belirtildi.
Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği yönündeki iddialar bir hafta önce Spiegel dergisinin haberiyle ortaya atılmış, bunun üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’i arayarak "müttefik iki ülkenin birbirine yönelik istihbarat takibinin kabul edilemez" olduğunu vurgulamıştı.