12 Eylül’ün sembol siyasi mahkumlarından Tahir Canan, 4. yargı paketi kapsamında tahliye olacak. Tam 32.5 yıldır cezaevinde olan ve Türkiye’nin en uzun süre cezaevinde kalan mahkumu ünvanını 'zorunlu' olarak elinde tutan  Canan’ın serbest kalması bekleniyor. Canan'ın da serbest kalmasına yol açacak 4.yargı paketi Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı.
TAHİR CANAN KİMDİR
Tahir canan, 1978 yılında gaziantep’te türkiye devrimci komünist partisi’ne üye olmak ve cinayet işlemek suçlamasıyla tutuklandığı zaman 25 yaşındadır. 36 yıl hapis cezası verilir. tahir canan, 13 yıl hapis yatar. 1991’de şartlı salıverilir.
“1992 yılında, ikinci eşi gülnigar hanım’la evlenir. kötü kaderin değiştiğini düşünmeye, artık yaşama gülümseyerek bakmaya başlar tahir canan. ne gezer? 1993 yılında, malatya’dan adıyaman’a annesini görmeye gittiği otobüsten yaka paça indirilip, “malatya’da çocuklara bildiri dağıttırmak suçu”ndan 12 yıl 6 ay hapis cezasına daha çarptırılır. bir hukuk devleti için, işlenen suça verilen ceza, kabul edilemeyecek kadar orantısızdır. ama burası türkiye’dir, adalet hayaldir, hukuk kâbus. Tahir canan, bu cezayı da çeker. tam tahliyesini beklerken, infaz savcısı, “1991’de sen şartlı tahliye olmuşsun, infazını yakıyoruz!” der ve sanki hiç hapis yatmamış gibi, yeniden başlar canan’ın mahpusluğu, iyi mi?
O gün bugündür, inanılmaz bir hukuksuzluğun, canavarca bir sorumsuzluğun ve birinin aldığı karara öteki uymayan mahkemeler arasında gidip gelen binlerce sayfalık hatalı bir prosedürün gayya kuyusunda, toplam 30 yıldır hapis, tahir canan. yasalar değişmiş, suç unsuru iptal edilmiş, ne gam… Gülnigar hanım, hepi topu bir yıl yaşayabilmiş eşiyle. torunlar, dedelerini hapiste tanımışlar, büyüyünce “neden?” diye sormaya başlamışlar. ailenin yanıtı yok, bu soruya.
Çünkü devlet hem var, hem yok türkiye’de. hukuk kayıp, adalet hiç yok!

Babasının 10 yıllık cezasının eski suçtan düşülmemesini boş yere yatılmış bir 10 yıl olarak görmediklerini belirten İlhan Canan cezaevinde kaldığı 30 yılın tamamının boş yere olduğunu söyledi. 
Hiçbir delil olmadan bunca sene hapis yatan eşine rağmen gerçekten suç işlemiş kimsenin bu kadar zaman hapis yatmadığını belirten Gülnigar Canan ise Türkiye’deki hukuk olduğunu söyleyenlerin bu ve benzeri durumları görmezden geldiğini söyledi.