Deloitte’un araştırmasına göre ventilatörler (solunum cihazı), defibrilatörler (kalp ritmi düzenleyici makine) başta olmak üzere tüm görüntüleme cihazları, kalp pilleri, EKG ve EKG monitörlerinin üretiminde yarı iletken temin edememe sebebiyle riskli durumda.

Araştırmada Tıbbi teknoloji şirketlerinin tamamında çip tedarikinde 52 haftayı bulan gecikmeler, sipariş iptalleri gibi aksamalar yaşandığı belirtilirken, hayat kurtaran ve iyileştiren teknolojiler nedeniyle tıbbi teknolojiyi öncelikli endüstriler listesinde değerlendirmesi istendi.

Deloitte, sağlık sektöründe yarı iletken kullanımının kapsamını ve kıtlığın sektördeki tedarik zincirini nasıl etkilediğini araştırdı. Yapılan anketten çıkan sonuç, küresel ölçekte yarı iletken çip temininde yaşanan zorlukların, bazı tıp teknolojisi şirketleri için ciddi bir sorun haline geldiğini gösteriyor.

Araştırmada “Küresel çip talebi aşırı büyüdü. 2021’de 452 milyar dolar olan pazarın 2028’de neredeyse ikiye katlanarak 803 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Ancak hem pandemi hem de tedarik zinciri kesintileri tıp teknolojisi dahil birçok kritik sektörde üretimde ciddi sorun oluşuyor” denildi.