DSÖ tarafından oluşturulan bir heyetin tetkikler sonucunda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgını sırasında DSÖ bünyesinde çalışan doktorlar ve diğer personel orada kadın ve kızları cinsel istismar ettiği ortaya çıktı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un da katıldığı basın toplantısında açıklanan bu olayda Ghebreyesus, istismar mağduru kadınlara seslenerek, "Üzgünüm. DSÖ tarafından size hizmet etmek ve sizi korumak için görevlendirilen kişilerin size yaptıkları için üzgünüm. Bu olayların neden olduğu süregelen ızdırap için üzgünüm. Sizin başınıza gelenler asla kimsenin başına gelmemeli. Bu affedilemez." ifadesini kullanarak örgütte çalışmakta olan dört kişinin sözleşmelerini feshettiğini ve istismar dosyasını Kongo'daki ve suçluların anavatanlarındaki yetkililere ileteceğini söyledi.

“Sorular sormalıydım”

Bir muhabirin "Tüm sorumluluğu üstlendiniz, istifa edecek misiniz" şeklindeki sorusuna Ghebreyesus, Kongo’daki Ebola salgını döneminde toplam 14 kez bu ülkeyi ziyaret ettiğini ve bu ziyaretler esnasında kendisine iddialara ilişkin hiçbir bilgi verilmediğini söyleyerek yaşanan skandala rağmen istifa etmeyeceği belirtti.

Ghebreyesus sadece, "Muhtemelen (bu ziyaretler esnasında) sorular sormalıydım. Şimdi bir sonraki adım için sorular sormak zorundayız." diyerek açığını kapatmaya çalıştı.