ABD’deki uzay teknolojileri firması SpaceX tarafından uzaya gönderilen 49 uydudan 40'ı jeomanyetik fırtına nedeniyle yörüngeden çıkarak yandı. SpaceX, mevzuyla alakalı olarak “benzersiz bir durum” açıklaması yaptı.

Starlink uydu projesi kapsamında geçen hafta perşembe günü 49 uyduyu taşıyan Falcon 9 roketi uzaya fırlatıldı. Başarılı şekilde uzaya gönderilen uydular bir gün sonra jeomanyetik fırtınaya tutuldu. Bu uydulardan 40'ı yörüngeden çıkarak yandı.

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, Starlink uydu projesi kapsamında fırlatılan bir tek uydunun üretim ve fırlatılış maliyetinin 250 bin dolar olması sebebiyle bir günde 10 milyon dolar zarara uğradı.

Starlink projesi nedir?

Starlink, SpaceX’in kablo ve baz istasyonu olmadan uydu üzerinden internete girilebilmesini sağlamaya yönelik projesidir. SpaceX, 2030 yılına kadar uzaya 12 bin adet uydu fırlatmayı amaçlıyor. Firma bu projenin reklamını çöl, okyanus fark etmeksizin dünyanın her yerinde internet diyerek yapıyor.

Jeomanyetik veya Güneş fırtınası nedir?

Güneş patlamaları sonucu Güneş'in "korona" adı verilen üst tabakasından uzaya yayılan elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu rüzgarların Dünya'nın manyetik alanına etki etmesi olayına güneş fırtınası adı veriliyor. Güneş fırtınası dünyada elektromanyetik aksaklıklara yol açabiliyor.