Türkiye’ye zoraki nedenlerden dolayı göç eden veya Türkiye üzerinden Avrupa ve Batı ülkelerine ulaşmaya çalışan mülteci ve geçici vatandaşlık statüsü almış kişilerin İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından zorla ve uydurma sebepler ile Suriye’nin muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerine sınır dışı edildiği ifade edildi.

Sosyal medya üzerinden sesleri duyurmaya çalışan mülteciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. Yapılan bir paylaşımda, ‘binlerce kişiye verilen göçmen kimlik kartlarının iptal edildiği, polisin rastgele göçmenleri durdurup haklarında ihbar olduğunu iddia ettiği ve zorla sınır dışı merkezlerine gönderdiği’ belirtiliyor.

Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan, Sn. İç İşleri bakanım Süleyman Soylu başlıklı mesajlarda: “Göç İdaresi Başkanlığında yanlış uygulamalar neticesinde devleti birbirine katmak İsteyen görevliler birbirinden hemen ayırılmalı” uyarılı paylaşımlar yapıldı.

Göçmenlerin yaşadıkları sıkıntıları paylaşan aktivist ve göçmen temsilcileri yaşatılan bürokratik, ayrımcı ve hukuksuz uygulamalar için şu ifadeleri kullandı: “5 seneden beri aklın almadığı, izah edilemeyen uygulamalar ile karşılaşıyoruz. Bunlardan bazıları: Bir gecede binlerce Suriyeli ne olduğunu anlamadan gönüllü geri dönüş adı altında cebren kuralsızca sınır dışı edildi. Bu kişilerin arasında Pakistanlı ve Afganistanlılar Suriyeli diye İdlib’e gönderildi. Bir gecede binlerce vatandaşlık dosyası sistemden kaldırılıp iptal edildi. 23.03.2022 gecesi binlerce göçmen kimliği iptal edildi. Yüzlerce kişi farklı kodlar ve iddialar ile alıkonuyor, gözaltına alınıyor dava açıldığında ihbar var deniyor herkes bir ihbar ile terörle iltisaklı ilan ediliyor. Esedçilere vatandaşlık verilirken, Esed’a karşı eylem yapanların çoğunluğuna ret veriliyor veya terörle iltisaklı olduğu iddia edilerek vatandaşlık ve kimlik alması engelleniyor. Esedçi isimler rahatça gelip Türkiye’de konser yapabiliyor ancak muhalif isimlerin sokakta rahatça dolaşabilmeleri bile sorun olarak görülüyor. Kimi geçici koruma altında kimlik verilen göçmenleri sınır dışı edebilmek için, ‘sistem hatası süsü verilerek kısa mesajlar atıldı’ atılan kısa mesajlarda şahıslara ‘geçici korumanız iptal edilmiştir’ yazıyordu.”

Türkiye’de bürokrasi içerisinde göçmenlerin işlerini zorlaştıran hatta göçmenlere karşı tavır alan bürokratlar olduğu biliniyor. Göçmenlere karşı yapılan haksız ve hukuksuz eylemlerin engellenmesi için yetkililer hareket geçmeye çağrılıyor.

Kaynak: İslam Medya