Gröndland buz tabakasında bulunan ve deniz seviyesinden iki mil yükseklikte olan bir yerde tarihte ilk kez kar yerine yağmur yağdığı açıklandı.

Uzmanlara göre geçtiğimiz hafta, Grönland’a 7 milyar ton yağmur yağdı. Bu yağmurlar, buz tabakasının zirvesine yakın bir bölgede yer alan araştırma merkezi Grönland Summit Camp’i (Grönland Zirve Kampı) de vurdu. Sadece kar yağışıyla karşılaşılan bu bölgede yağan yağmur tarihte bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Grönland buz tabakasında son haftalarda büyük bir erime yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan erimeler de buz tabakasına önemli derecede zararlar verdi. Bunun sebebi olarak da daha koyu renkteki suyun güneş enerjisini emmesi ve daha hızlı erimeye yol açması gösterildi.

Erime boyutu 872.000 kilometre kareye ulaştı

Hafta sonu yağan yağmurlar da bu durumu daha kötü hale getirdi. Yağan yağmurlar ve artan sıcaklıklar, buz erimesinin arttığı bölgelerde “yeniden donma” durumunu daha da zorlaştırıyor. Ayrıca uzmanlar, yağmur sularından oluşan buzların kısa süreli olacağını ve koyu renk suların oluşumunu artıracağını ifade ediyor.

Araştırmacılara göre, geçtiğimiz cumartesiyle birlikte Grönland buz tabakasının erimesinin boyutu 872.000 kilometre kareye ulaştı. Bu da devasa buz tabakasının yaklaşık olarak yarısına tekabül ediyor.