Dinden ve ahlaktan soyutlanan dünyada her şey altüst olmuş vaziyette. İnsan nefsini daha da azgınlaştıran ve hayvani iştiyaklarını daha da harekete geçiren etkenlerle birlikte toplumlar karanlığa doğru sürüklenmekte. Yeni dünya düzeyi arayışları sürerken, dünya da içinden çıkılmaz bir hal almış durumda. Dünyada yaşanan iktisadi ve ruhi buhranlar toplumları ve insanları ifsada sürüklerken insanlık da yaşadıkları ruhi boşlukları çeşitli inançlarla doldurmaya çalışmaktadır. Her geçen gün de bu ruhi açlık büyümeye devam etmektedir. İnsanlık İslam tasavvufuyla ruhunu dolduramadığı sürece, ruhî açlığını doyuramayacak. Asya tandanslı meditasyon uygulamalarıyla açlığını bastırmaya çalışacaktır.

Malum Batı, İslam'a olan düşmanlıkları dolayısıyla, İslam tasavvufundan kolayca erişebilecekleri meseleleri kasten Budizm, Hinduizm, Taoizm gibi dinlerde arıyor ve meditasyon adıyla pazarlıyor.

Bugün Türkiye’de özellikle Kemalistler eliyle Şaman, Hint ve Taoizm artıklarının istidraçları bir felsefe adı altında sunuluyor ve yoga, meditasyon gibi "mistik" arayışlarla yedirilmeye çalışılıyor. İslam tasavvufundan çalınanlar bunların mistik görüşlerinde çorba edilip sofraya sunuluyor.

20 bini aşkın meditasyon uygulaması kullanılıyor

Uluslararası denetim ve danışmanlık kuruluşu Deloitte’un Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) sektörlerine ilişkin tahminlerini paylaştığı TMT Öngörüleri 2022 raporuna göre meditasyon ve farkındalık (mental health) uygulamaları, 2022’de de hızlı büyümelerini sürdürecek.

Araştırmaya göre dünya genelinde halen 20 bini aşkın meditasyon ve farkındalık uygulaması kullanılıyor. Bu uygulamalar aralarında Snapchat ve Bumble’ın da olduğu birçok online servis ve uygulama ile işbirliğine giderek daha fazla kullanıcıya ulaşmaya çalışıyor.

Rapora göre meditasyon ve farkındalık uygulamalarının 2022 yılında 500 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşması bekleniyor.

Deloitte Türkiye Teknoloji Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Metin Aslantaş, meditasyon ve farkındalık uygulamalarının kullanımında görülen bu artışta, pandeminin de büyük etkisi olduğunu söyledi.

Aslantaş, “Bu tür uygulamalar kaygı ve depresyon gibi yaygın ruh sağlığı sorunlarıyla baş etmede kullanılıyor. Son iki yıldır hayatımızın her alanını etkileyen pandeminin de etkisiyle, bugün dünya genelinde 800 milyona yakın insan ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya. Bu durum pek çok insanın, meditasyon ve farkındalık uygulamalarına olan bakış açısını da değiştirdi” diye konuştu.