Birçok sektörü etkisi altına alan küresel çip krizi ile alakalı Intel CEO'su Pat Gelsinger açıklamalarda bulundu. Gelsinger, çip krizinin 2023 yılına kadar bitmesini beklemediğini söyledi.

CNBC'ye verdiği demeçte Gelsinger: ”Şu anda en kötü durumdayız. Gelecek yıl her çeyrekte kademeli olarak daha iyi olacağız ancak 2023'e kadar arz-talep dengesi sağlanamayacak.” dedi.

Otomobil sektöründe de kriz devam ediyor

Çip krizi, Volkswagen'in ana fabrikasındaki üretimi 60 yıl geriye götürdü. Gelen bilgiye göre Volkswagen'in Wolfsburg fabrikasında bu yıl şimdiye dek 300 bin araç üretildi. Bunun 1958 yılından bu yana kaydedilen en düşük sayı olduğu ifade ediliyor.

Golf ve Tiguan'ın yanı sıra Seat markasına ait modeller de üreten fabrika, son 10 yıldır ortalama 780 bin adet yıllık üretim kapasitesiyle faaliyet gösteriyordu. Üstelik yetkililer, 2018 yılında yaptıkları açıklamada bu sayının 1 milyon adede çıkarılmasının hedeflendiğini söylemişti.

Ancak pandemi ve onunla ilişkili tedarik problemleri, fabrikada 2020 yılında sadece 500 bin araç üretilebilmesine neden oldu. Bu sayının hedeflenen kapasitenin yarısı olmasına karşın bu yılki üretimin daha da düşük olabileceği ifade ediliyor.

Volkswagen, daha önceki açıklamasında 2022 yılına kadar süreceği düşünülen çip krizi nedeniyle yüzbinlerce üretim açığının ortaya çıkabileceğini belirtmişti. Güncel beklenti ise bundan çok daha kötü. Yarı iletken tedariğindeki sıkıntılar nedeniyle bu yıl 7.7 milyon adet üretim açığının oluşması ve bunun sektörde 210 milyar dolarlık gelir kaybına yol açması bekleniyor.