İtalya hükümeti geçtiğimiz günlerde aşı olmayanlar için belli kısıtlamalar getireceğini açıkladı. Kısıtlamalar ülkedeki yeme-içme mekanlarını, müzeleri, tiyatroları ve spor salonları gibi kapalı alanları kapsıyor.

Yapılan açıklamada artık bu mekanlara giriş yapmak isteyen vatandaşların "yeşil geçiş kartına" (aşı kartı) sahip olması gerektiği bildirildi.

İtalya'da önceki gün düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında, artan Delta varyantı kaynaklı vakalar sebebiyle bu tarz bir uygulamaya gidilmesi gerekli görüldü.

Bununla birlikte Başbakan Mario Draghi ve Sağlık Bakanı Roberto Speranza'nın teklifiyle ülkede olağanüstü hal, 31 Aralık'a kadar uzatıldı.

Alınan kararlarla beraber birçok işletmeye aşı kartı zorunluluğu getirilirken aynı zamanda 1 Eylül'den itibaren okullardaki öğretmenlerin ve üniversite öğrencilerinin de bu kartı edinmesi zorunlu tutulacak.

Diğer yandan bu aşı kartının dijital versiyonları da vatandaşın kullanımına sunulacak.

Yapılan açıklamada, kurallara uymayanların 400 -1000 euro arasında bir para cezası alacağı bildirilirken, açık alanlarda ise herhangi bir kart zorunluluğunun olmayacağı söyleniyor.

İtalya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkede 33 milyondan fazla insan aşılanmış durumda ve bu da 12 yaş üstü vatandaşların %62'sine denk geliyor.