Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yaşanan kar felaketi ve kapanan yollar ile ilgili, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy 'un sorularını yanıtladı. Ersoy, “Kim hangi alandan sorumluydu, insanlar Kuzey Marmara Otoyolu'nda da kaldı, buradan oradaki şirketler mi sorumlu? Havalimanının çatısı çöktü, oradan siz mi sorumlusunuz?” şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Biz İBB’nin açmadığı yollara da ekiplerimizi gönderdik”

“Bu tür doğal afetler ilk defa yaşanmıyor. İstanbul Belediyesi’nde bir kültür vardı. Ben 24 yıl İBB’de çalıştım, Ulaşım Dairesi ve Yol Bakım dairesi bana bağlıydı. Bu işlerden sorumlu bir kişi olarak konuşuyorum.

Kurumun kültürünü çok iyi bilen bir kişi olarak konuşuyorum. Hatta biz karayolları sorumluluğundaki alanları bile İBB olarak tek elden yönetiyorduk. Siz oradaki kurumsal yapıyı dağıtırsanız, liyakatsiz insanları doldurursanız tabii ki başarısız olacaksınız.

Tabii ki sıkıntı yaşanmıştır Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de sorumluluğu vardır ama çok kısa sürede çözüldü. Asıl sorumlu olan AKOM’daki kişilerdir… Biz pazartesi 18 saat içinde yolları açtık…”

“Tem otoyolu sorumluluğumuzda idi ve kapandı, inkar etmiyoruz”

Sunucunun “neresi sizin açmanız gereken yoldu?” şeklindeki soruya Karaismailoğlu,

“Tem Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu bunlar Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda. TEM otoyolu kapandı, inkar etmiyoruz. Tabii orada yolda kalan vatandaşlarımız çok büyük sıkıntı yaşandı, bu kadar kar ve tipiye göre elbette olumsuzluklar yaşanacaktı.

Bizim için de arabasında mahsur kalan araçlar ve vatandaşlarımız çok büyük sıkıntılar yaşadılar. İnsanlar yolun ortasına araçlarını bırakmak zorunda kaldı. AFAD, Jandarma, Emniyet birlikte topladık.

Koordinasyon problemi olmaması gerekir. Bir devlet kültürü ile bu işi yönetiyordunuz. Siz orada kışla mücadele ihalesi yapacaksınız. Önceden 10 bölgeye ayrılıyor, hepsinin ihalesi ayrı oluyordu. Herkesin sorumlulukları yükleniyordu.

Siz bir tek ihale yapıp bir kişiye veriyorsunuz. Kurtarmaya giden araçlar bile yollarda kalıyor. Tuz ihalesiyle ilgili konuşulanlar var. İnşallah bundan sonra yaşanmaz. Bu tür olumsuz hava koşulları her zaman olacaktır.

Hazırlıklı olmak lazım, kısa zamanda işleri çözmek lazım. Yaz döneminde de ülkemiz çok büyük faleketler yaşadı ve onları nasıl bertaraf ettiğimiz ortada” diye yanıt verdi.

Yolda kalanlara tazminat ödenecek mi?

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Karayolları ve altındaki şirketlere bağlı olduğunu söyleyen bakan, “yolda kalanlara tazminat ödenecek mi?” şeklindeki soruya da “Tabi ki bunlar konuşuluyor” dedi.

Karaismailoğlu, “Yılbaşı gecesi Osmangazi Köprüsü’nde yanlış iş yapmışlardı, hem ücretleri vatandaşlara geri ödettirdik ve gerekli cezayı verdik. Biz vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için buradayız” dedi.