Konum izleme hizmeti Life360, yeni bir rapora göre on milyonlarca kullanıcısının konum verilerini satışa çıkardı. Yazılımı dünya çapında 33 milyon insan kullanıyor. Görünüşe göre uygulama hem çocuklardan hem de yetişkinlerden konum verilerini birtakım veri komisyoncusuna satıyor.

İki eski Life360 çalışanı, uygulamanın sektördeki en büyük veri kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Buna ek olarak verilerin nasıl kullanıldığına ve kötüye kullanımı engelleyecek önlemlerin eksikliğine değindi. Çalışanlar, Life360’ın konum geçmişlerinin bireylere kadar izlenmemesi için önlem almadığını açıkladı.

Life360, aile üyelerinin akıllı telefonlara yüklenen izleme yazılımıyla birbirlerini takip ettiği bir uygulama. Bu yazılım hem iOS hem de Android platformlarda yer ediniyor. Life360 CEO’su Chris Hulls, verilerin ücretsiz olarak sunulmasına olanak tanıyan iş modelinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Hulls, kendisine gelen sorulara e-posta ile yanıt verdi. Bu noktada Life360‘ın sektör için en büyük veri kaynakları arasında olup olmadığını doğruluğunu teyit etmek veya reddetmek için hiçbir yolumuz yok dedi. Buna ek olarak, “Verileri, sürücü güvenliğini artıran ve sayısız hayat kurtaran özellikler de dahil olmak üzere kullanıcılarımızın çoğu için temel Life360 özelliklerini ücretsiz tutmamıza olanak tanıyan iş modelimizin önemli bir parçası olarak görüyoruz.” sözlerini ekledi.

Uygulama, pek çok hizmete veri satıyor

Life360; X-Mode, Cuebiq, Arity, Safegraph ve diğer hizmetlere veri sattı. Uygulama bazı veri paylaşımlarını gizlilik politikasında açıklıyor. Ancak listelemediği şirketler de var. Bazı veri sağlayıcılar, yalnızca Life360‘dan aldıkları toplu konum bilgilerini kullanıyor.

Uygulama gizlilik politikasının bir baskısında verilerin satıldığını açıkça belirtiyor. Duke Tech Policy Lab üyesi Justin Sherman bir demeçte, “Aileler çocuklarınızın nerede olduğunu ve bu bilgiyi satın alan herkes izleyebilir sloganından hoşlanmayacaktır.” dedi. Aplikasyonun bir devre dışı bırakma özelliği de var. Ancak kullanıcılar bunun pek farkında olmayabilirler.

Uygulama, 13 yaşın altındaki kullanıcıların verilerini paylaşmadığını söyledi. Buna ek olarak 13 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerden gelen verilerin adil bir oyun olduğunu belirtti.

Sizler Life360 uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu olayı nasıl karşılıyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın!

shiftdelete.net