İslamvemedya.com’a demeç veren Sabiha Yıldız, Metaverse’ün İslam dünyasında ne şekilde olacağını ele aldı.

Siber maneviyatın teknolojiyle birlikte ortaya çıktığını ve alternatif bir maneviyat arayışı olduğunu aktaran Yıldız, “Metaverse de siber maneviyatın yeni mecrası olacak gibi görünüyor. 2017 yılında hem Türkiye’de hem de Batı’da siber maneviyat konusunu uygulamalı olarak çalışmak, maneviyatın internet ortamında nasıl deneyimlendiğini sanal gerçeklik laboratuvarında gözlemlemek istemiştim. O zamanlar çok gerçekçi ve uygulanabilir değildi. Ama şimdi, Metaverse aradığım sanal gerçeklik laboratuvarını ayağımıza kadar getirdi sanki. Sadece bu değişim bile gelecek hakkında haber veriyor.” dedi.

Metaverse eksenli siber maneviyatın sadece Batı’da değil İslam dünyasında da etkili olacağını söyleyen Yıldız, “Türkiye’de adı konulmasa da İslam dışı maneviyatın yaşanmaya başladığını düşünebiliriz. Metaverse, bu süreci hızlandıracak gibi duruyor. Kaynağını İslam'dan alan fakat ondan farklılaşmış bir maneviyat, belki de “din dışı bir maneviyat” bekliyor bizi. “Dijital yerli” ve “dijital göçmen” şeklinde iki kavram var.

Biz, Metaverse’ün göçmenleriyiz. Tersine bir akış söz konusu, gerçek dünyada büyükler çocuklara tecrübe aktarırken, dijital dünyada çocuklar büyükleri eğitiyor. Bizim kuşağın somut bir dünyası var. Bu gerçek bir dünya. Biz Metaverse’e gerçek dünyamızdaki inançlarımız, kültürümüz, kişiliğimiz vb. ile göç edeceğiz. Taşıdığımız İslami, ahlaki değerler ve geleneksel kaygılarla Metaverse’te yerli gibi davranamayacağız. Orayı kendi değerlerimize uygun hale getirmeye çalışacağız belki de. Ama bizden sonraki kuşak, bizim çocuklarımız, torunlarımız Metaverse’ün içine doğacaklar, yani Metaverse’ün yerlileri olacaklar. Burada bu dünyaya özgü hazır değerler bulacaklar, Metaverse’ün biçimlendirdiği değerlerden etkilenecekler, üstelik İslami, ahlaki kaygılar gütmeden belki de. Amerika’da yapılan çalışmalarda çocuklara ve ergenlere “maneviyat nedir?” diye soruluyor ve araştırma grubunun birçoğu “bağlılık hissi, bağlantıya sahip olmak bir çeşit maneviyattır” şeklinde cevap veriyor. İşte bahsettiğim dijital yerlilik bu. Bizim için sanal olan, onlar için gerçek. Metaverse’de yerlilerinin dönemi başladığında siber maneviyatın İslam dünyasına etkileri ile yüzleşeceğiz gibi duruyor.” diye konuştu.