Sezgin Baran Korkmaz'ın Avukatları, mahkemenin 25 Ağustos 2021 tarihinde Türkiye'nin de iade talebini yerinde bulduğunu soyluyor.

Amerikan yargı makamları Korkmaz'a, "kara para aklama", "yanıltıcı beyan vermek suretiyle soruşturmayı karartma/engelleme" ve "ABD'de 2018 yılından bu yana tutuklu olan Jacob Ortell Kingston'u yanıltmak suretiyle kendisinden 6 milyon dolar para almak" suçlamaları yöneltiyor.

Korkmaz'ın avukatı Murat Volkan Dülger'in BBC Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, mahkeme Korkmaz hakkında 'kara para aklama' iddiası hakkında yapılan iade başvurusunu reddetti.

Ancak mahkeme, Sezgin Baran Korkmaz'ın "soruşturmayı engelleme" ve "Jacob Ortell Kingstonu yanıltmak" suçlamalarından yargılanmak üzere ABD' ye iade edilmesine karar verdi.

Dülger, ABD'ye iade kararının iptaliyle ilgili olarak 15 gün içerisinde bir üst mahkemeye başvuracaklarını belirtiyor.

Korkmaz Türkiye'ye mi yoksa ABD'ye mi iade edilecek?

Avukat Dülger'e göre bu karar temyizde bozulmazsa, Korkmaz'ın yargılanmak üzere ABD'ye mi yoksa Türkiye'ye mi iade edileceğine Avusturya Adalet Bakanlığı karar verecek:

"Türkiye geçtiğimiz Haziran ayında Korkmaz'ın iadesi talebinde bulunmuştu, Türkiye'nin iade talebi Wells Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dolayısıyla Türkiye'ye iadesi kesinleşmiş durumdaydı.

"Hali hazırda zaten Türkiye'ye de iade kararı varken bir de Amerika'ya iade kararı çıktı. Karar eğer temyizde bu haliyle kesinleşirse, kısmen de olsa Amerika'ya iade de kabul edilmiş olacak.

"Bu durumda Türkiye'ye mi yok ABD'ye mi iade edileceğine Avusturya Cumhuriyeti Adalet Bakanı karar verecek."