Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Erzurum'da gıda fiyatları ve ekonomi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Ekonomik değerlere bakıldığında, Türkiye'nin döviz dışında ana meselesi olmadığını savundu.

Pakdemirli'nin açıklaması özetle şöyle:

Gübre Fiyatı 3-4 Misline Çıkmış Durumda: Gerçekten tüm dünyada bir gıda terörü esiyor. Gıda fiyatları girdi fiyatları bütün fiyatlarda ciddi bir artış var. Maalesef istediğimizin ötesinde artışlar var. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artış var. Belirli yerlerde kuraklık, belirli yerlerde üretim azlığı var ama bugünkü fiyatların artışını ortaya koyacak bir şey yok. Buğdayın fiyatı bir buçuk-iki misline, ayçiçeğin fiyatı dünya piyasalarında iki misline, gübre 3-4 misline gelmiş durumda. Bakanlık olarak şöyle bir öngörü yapıyoruz; pandemiyle ilgili riskler ortadan kalktığı zaman, dünyadaki fiyat karmaşasının doğru ve düzgün bir yere geleceğini düşünüyoruz.

Şubattan İtibaren Düşüş Bekliyoruz: Bu fiyatların artmasının ana sebeplerinden birisi dünyadaki büyük fonlar daha önce hiç girmedikleri kadar gıda ve emtiaların üzerine girmeye başladılar. Gerek ayçiçek gerek diğer hububat fonlarında olsun şubat ayından itibaren bu emtiaların üzerinden, dünyadaki büyük fonların çekileceğini düşünüyoruz.

Bu Dönemi Önemli Bir Problem Olmadan Atlattık: Böyle bir dönemi tüm dünyada idare etmek zordu ama AK Parti'nin güçlü iktidar kadrolarıyla bu dönemi önemli problem olmadan atlattık. Belki gıda artışları oldu ama burada en önemli mesele dar gelirlinin meselesini çizmekti. Arkadaşlarımızla başta Cumhurbaşkanımızın emriyle dar gelirlinin gelir meselesini çözmek kaydıyla bir nebzede olsun vatandaşı rahatlatma cihetine giriyoruz. Yakın bir zamanda bu işlerin de yavaş yavaş geriye doğru çözüleceğine inanıyorum.

Döviz Dışında Ana Mesele Yok: Türkiye’nin temel ekonomik değerlerinin hiçbiri, bugünkü döviz kuru diğer ekonomideki meseleleri hak eden noktada değildir. Bunların hepsi Türkiye'nin üretim ve istihdam performansıyla düzelir. Türkiye’de ekonomik değerlere baktığımızda döviz dışında Türkiye’nin en ana meselesi yok gibi görünüyor. Hep birlikte bunların üstesinden geleceğimizden emin olmanızı istiyorum.

Çiftçiyi Mağdur Etmedik: Bir rakam açıklıyorum ‘kimin rakamı bu?’ diye soruyorlar. Tabii ki TÜİK’in rakamı olacak. Devletin rakamı tabii kimin rakamı olacak. Siz iktidara gelemezsiniz de geldiğinizi düşünün sizin de TÜİK’e ihtiyacınızı var. Rakamlara inanmıyorlar, bazen bizim verdiğimiz rakamlara diyorlar ki ‘Pakdemirli’nin verdiği rakamlar maliyetin altında kalmış.’ Hani siz rakamlara inanmıyordunuz. Arpa fiyatını verirken, piyasalar aşağı yukarı 1000-1500 civarında maliyet gösteriyordu. Tabii bu kuraklık gelince bizim verdiğimiz fiyat düşük kaldı. Biz hemen kuraklık desteği getirdik ve bununla piyasalar bunun çok üstünde oluştu. Biz Hatice’ye değil, neticeye bakarız. Çiftçimiz para kazandı mı kazandı. Biz şimdiye kadar çiftçimizi hiçbir zaman mağdur etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz.