Yakın zamanda yapılan bir bilimsel araştırma, tempolu yürüyüşün uykusuzluk çeken insanları uykusuzluğun neden olduğu hastalıklardan ve sağlık sorunlarından koruyabildiğini ortaya koydu.

İngiltere merkezli ‘Daily Mail’ gazetesine göre uyku eksikliği felç, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.

Bununla birlikte Sidney Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, tempolu yürüyüş de dahil olmak üzere orta düzeyli aktivitelerin, uykusuzluğun zararlarını ‘ortadan kaldırdığını’ gösterdi.

Çalışma ekibi, 11 yıllık bir süre boyunca yaklaşık 380 bin orta yaşlı insanın sağlık verilerini takip etti. Ekip, bu kapsamda söz konusu insanların egzersiz düzeylerini, uyku kalitelerini ve ölüm oranlarını inceledi.

Çalışma süresi boyunca, büyük bir kısmı uyku ve egzersiz eksikliğinden mustarip olan 15 binden fazla katılımcı hayatını kaybetti.

Araştırmacılar, uykusuzluk yaşayan ve herhangi bir fiziksel aktivite yapmayan katılımcıların, düzenli uyuyanlara göre erken ölme olasılığının yüzde 57 daha fazla olduğunu belirtiyor. Aynı şekilde kalp hastalığından ölme olasılıklarının yüzde 67 ve kanserden ölme olasılıklarının yüzde 45 daha yüksek olduğu ifade edildi.

Uykusuzluk çeken, ancak her gün belirli bir süre tempolu yürümeye özen gösteren katılımcılardaki ölümler ise iyi ve düzenli uyuyanlarla hemen hemen aynı düzeydeydi.

Araştırmacılar, yetersiz uykunun neden sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğundan hala emin olamadıklarını dile getirdi. Ancak bunun, uykusuzluğun arterit ve kalp yetmezliğine yol açabilecek kronik stresle bağlantılı olmasından kaynaklanabileceğini söylediler.

Çalışma, ‘British Journal of Sports Medicine’ dergisinde yayınlandı.

Şarkulavsat