Amazon'a ait “online” oyunların canlı yayınlandığı sosyal medya platformu Twitch, yayıncılarının kara para akladığı yönündeki iddiaların ardından soruşturma başlattı.

Geçtiğimiz haftalarda yayın yaparak para kazanan kişilerin ödeme bilgilerinin çalınıp, sızdırıldığı ortaya çıkmıştı. Twitch ise bazı büyük ödemeleri şüpheli bulup, araştırma kararı aldı.

İddialara göre dolandırıcılar, kredi kartı bilgilerini çalıyor ya da elde ediyordu. Bu hesaplardaki paralar ise 'bit' olarak yayıncılara gönderiliyor ardından da yayıncılar bu bitlerin yüzde 80'ini gönderene iade ederek kara para aklama işlemine katılıyordu. Yâni, çalınan kredi kartlarıyla Twitch’te yayın yapan şahıslara “ödeme” yapılıyor, ödeme yapılan Twitch yayıncıları ise ödeme yapılan paranın içinden kâr alıp, geri kalanını “bağış” yapan kişiye geri yolluyor.

Bu tür uygulamalara karşı geçen ay harekete geçtiğini açıklayan Twitch, geçen Eylül'de Türkiye'de 150'den fazla ortağın yasaklandığını belirtti.

Twitch ayrıca şirkete ulaşan veya bu sorunlardan etkilenen birçok kişiye de yardım edildiğini kaydetti. Fakat birçok Türk Twitch izleyicisi, dolandırıcılıktan etkilendiğini söylüyor. Hatta bazıları bin dolardan fazla kaybettiklerini bildiriyor.

Ekim ayı başında Amazon'un çevrimiçi canlı yayın uygulaması, siber saldırıya maruz kaldığını doğrulamıştı. Kara para aklayan oyuncuların isimleri henüz söylenmedi.