“Üç aylar” sırasıyla, Receb, Şaban ve Ramazan’dır… Allah’ın kullarına lütuflarından bu üç mübarek ayda, Müslümanlar diğer aylara nisbetle daha fazla dua edip ve tövbeye sığınır…

Allah Resûlü, “Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayında ikram edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyada ve ahirette ikram eder.” buyurdu.

Üç aylardan ikincisi Şaban’dır. Gaye İnsan-Ufuk Peygamber buyurdu: “Şaban-ı şerif, benim kendime mahsus bir aydır. Hak teâlâ Arş-ı a'lânın meleklerine azamet-i şâniyle buyurur ki: Ey benim meleklerim, gördünüz mü, benim kullarım sevgilimin ayına nasıl hürmet ediyorlar. İzzim, celâlim hakkı için ben de kullarımı af ve mağfiretime nail eyledim.”

Allah Resûlü, Receb ayına çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.

Allah bizi Ramazan’a eriştirsin, Müslümanlara af ve afiyet versin…

Nur Peygamber buyurdu: “Her kim Şaban-ı şerifte üç gün oruç tutarsa, Hak teâlâ, Cennet-i a'lâda ona bir yer hazırlar.”

Üçüncüsü ise Ramazan… Bu mübarek ayda cennetin kapıları açılırmış…

Peygamber Efendimiz, Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında:

“Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin (Kadir gecesinin) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.”

Hadislerle Ramazan:

“Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istigfar etmelerini emreder.”

“Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.”

“Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur.”