Köklü Değişim Dergisi’nin 2017 yılında düzenlediği “Dünya Hilafete Neden Muhtaç?” adlı konferansın engellenmesinin ardından görülen davada karar açıklandı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi konferans konuşmacısı 4 kişi hakkında toplam 31 yıl 3 ay ceza verdi. Konferans konuşmacısı ve Hizb-ut Tahrir TR Medya Bürosu Başkanı Başkanı Mahmut KAR için 12,5 yıl Abdullah İmamoğlu, Musa Bayoğlu ve Osman Yıldız için ayrı ayrı 6 yıl 3’er ay ceza verildi.

Sanıklar, Hizb-ut Tahrir’in cebir ve şiddet eylemini reddettiğini, dolayısıyla çalışmalarında ve konuşmalarında terörü teşvik eden hiçbir açıklama yapmadıklarını, yapılamayan bir konferans sebebiyle haklarında ağır ceza talebinin hukuka ve vicdana uygun olmadığını dile getirdiler. Yine yürürlükte olan Terörle Mücadele Kanunu’nun açık olduğunu, şiddet ve terör içermeyen eylem ve faaliyetlerin suç sayılamayacağını bu sebeple iddia makamının iddialarının somutluktan yoksun olduğunu beyan ettiler.

Sanık avukatları ise, “Terör Örgütü, cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle hareket eden siyasi amaçlı bir örgüt tipidir. HT bu bağlamda bir örgüt değildir.” savunmasını yapmakla birlikte Anayasa Mahkemesi’nin Hizb-ut Tahrir hakkında verdiği hak ihlali kararlarını, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin karalarındaki Hizb-ut Tahrir’i terör örgütü olarak gören ceza kararlarını eleştiren muhalefet şerhini ve ilk derece mahkemelerin emsal kararlarını mahkemeye sunmak suretiyle yargının çelişkili tavrına dikkat çektiler.

Hakimiyetin hiçbir surette bir sınıf veya zümreye bırakılamayacağı Anayasa ile hüküm altına alınmasına rağmen envai çeşit parti, dernek vs. tarafından sosyalizm ve komünizm propagandası yapıldığı memlekette, Müslümanların hilafet talebine yönelik verilen karşılık, pek anlaşılır değil. Zira böylesi bir hüküm, değil sadece Hizb-ut Tahrir Hareketi’ni, tüm İslami dernek, vakıf vs. kurumları tehdit eder mahiyettedir.