İranlı uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerifi Zindaşti ve üç kişiyi tahliye eden hâkim Cevdet Özcan hakkında görevi kötüye kullanma ve rüşvet suçlarından 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede hâkim Özcan, tahliye kararı karşılığı Kapalıçarşı’daki bir kuyumcu aracılığıyla 3.5 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

Tahliye kararını veren hâkim Cevdet Özcan görevinden alınarak geçici olarak Küçükçekmece Hâkimliği’ne oradan da Erzurum’a gönderilmiş, HSK da soruşturma başlatıp müfettiş görevlendirmişti.

Ak Parti eski milletvekili, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi müteveffa Burhan Kuzu’nun Zindaşti’nin tahliyesi için hakimlere baskı yaptığı da kaydedilmiş, hakkında ayrıca 5 sene ceza talepli soruşturma açılmış ama vefatı sebebiyle düşme kararı verilmişti.

‘Sözcü’nün haberine göre, soruşturmayı tamamlayan savcı Melih Yıldırım, hâkim Özcan hakkında görevini kötüye kullanma ve rüşvet suçundan iddianame hazırladı. Bakırköy 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede tahliye kararının mesaiden sonra saat 20.15’te verildiğine işaret edilerek şöyle denildi:

“- Yargılama yapacak mahkemenin değerlendirmesi göz ardı edilerek tahmin yapıldığı ve tahmine göre infaz kabiliyeti ve denetimli serbestlik süreleri gerekçe olarak yazılarak, yetki sınırlarının zorlandığı…”

Hâkim Özcan’ın tahliye kararı verdikten sonra itirazı değerlendiren 6. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi ile konuştuğu, Zindaşti ve Ekrem Öztunç yönünden kararı kabul edebileceğini söylediği vurgulandı.

İddianamede, “Kendisinin de doğru olmadığını düşündüğü tahliye kararını verdiği” belirtilen Özcan’a tahliye kararı karşılığında Kapalıçarşı’daki bir kuyumcu aracılığıyla 3.5 milyon dolar rüşvet verildiği iddia edildi.

İstanbul Küçükçekmece’de 6 Nisan 2018’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti beş kişiyle, “kasten öldürmek”, “cinayete azmettirmek” ve “Cemaat üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. 6 ay tutuklu kalan Zindaşti ve yanındaki kişiler 19 Ekim 2018 günü 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan’ın gece yarısı kararıyla tahliye edildi. Soruşturma savcısı Ercan Devrim ise karara itiraz etti. Dosyayı ele alan İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimi tekrar tutuklama kararı çıkardı. Ancak Zindaşti ve yanındaki kişiler iki mahkeme arasındaki üç saat gibi kısa sürede cezaevinden çıkmış ve yakalanamamıştılar.

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün gizli tanığı “Terazi” kod adlı uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerifi Zindaşti'nin, FETÖ soruşturmaları kapsamında yargılanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz ile 2007-2013 arası zaman diliminde 30 kez bir araya geldikleri, telefonlarının aynı bazda sinyal verdiği tespit edilmişti. 20 Nisan 2018'de tutuklanan Zindaşti, ile ilgili soruşturma dosyasında şu iddialar var:

“- Uluslararası uyuşturucu kaçakçısı ve İstanbul, Panama, İran, Dubai hatlarındaki 4 ayrı cinayetten sorumlu tutuluyor. Naci Şerifi Zindaşti'nin FETÖ'nün üst düzey yöneticisi, Samanyolu TV'nin yönetim Kurulu Başkanı, Bank Asya Yönetim Kurulu üyesi Ali Çelik ile 2006-2014 tarihleri arası 114 kez telefon görüşmesi yaptığı, FETÖ'nün yargıdan sorumlu imamı Ahmet Can ile 28 kez, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Hukuk Müşaviri Osman Karakuş ile 1 kez, örgütün Yunanistan imamı Recep Uzunal ile ise 111 kez telefon görüşmesi yaptığı belirlendi.”

Hakkında rüşvet almak iddianamesi düzenlenen hâkim Cevdet Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı müteveffa Kadir Topbaş’ın damadı, Fetö/Tuskon davasından tutuklu bulunan Ömer Faruk Kavurmacı’yı da tahliye etmiş, HSK’na şikâyet dilekçesi verilmişti.