Bir grup idealist insanın başlattığı Uluslararası Dergi Günleri, iki yıllık mecburi salgın arasının ardından 12. defa gerçekleşiyor.

Dergiciler, Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR) ve Fatih Belediyesi'nin işbirliğiyle İstanbul Sirkeci Garı'nda bir kez daha buluştular. Bu yılki Uluslararası Dergi Günleri, merhûm Asım Gültekin'in anısına düzenleniyor.

Rahmetli Asım Gültekin, dünyada tek olan dergi günlerine/fuarına öncülük eden isimdi. Asım Gültekin 2020 senesinde kalp krizi sebebiyle vefat etmişti. Dostları onu unutmadı ve bu seneki buluşmalarını ona adayarak büyük bir vefa örneği gösterdiler.

Dergi Buluşmaları'nın en mühim noktası, harçlıklarını ve burslarını dergi çıkarmaya harcayan gençlerin dergilerini kamuya açık alanda sergileyebilmelerine imkân sağlaması. Mâlum, sırtını holdinglere dayamış dergileri bir kenara bırakırsak Türkiye'de matbu olarak dergicilik can çekişiyor. Sırtını holdinglere dayamış 'profesyonel' dergileri her yerde görmek mümkünken, dergiyi basmak için binbir güçlükle para bulan dergiciler ise dergilerini dağıtmayı akıllarına bile getiremiyorlar. Çünkü Türkiye'de dergini dağıttırmak için dağıtıcı şirkete her ay yüklü bir ödeme yapman gerek. Hâkezâ posta ve kargo ücretleri de dergicilerin ve dergi okurlarının canını yakıyor.

İmkânsızlığın içinde ümitlerini hep yüksekte tutanlar

"Kültürel iktidar mevzusuna nereden başlayalım" diye düşünenler varsa Sirkeci Garı'na bir günlerini ayırsınlar. Özellikle de harçlıklarını ve burslarını dergi çıkarmaya harcayan gençlerle zaman geçirsinler. İmkânsızlığın içinde ümitlerini hep yüksekte tutanların küçük meblağlarla nasıl büyük işler yaptıklarını göreceklerdir.

Kim ne derse desin, dergiler hâlâ okul olma özelliklerini sürdürüyorlar. Bu okullardan yeri geliyor 1 kişi çıkıyor yeri geliyor 10 kişi ama muhakkak birilerini yetiştiriyorlar. Zaten fikir ve kültürde kemmiyet değil keyfiyet önemlidir. Bu okullardan yetişecek 1 kişi toplumu peşinden sürükleyebilir. Bu husus göz ardı edilmemeli ve dergicilerle sürekli irtibat halinde olup müşkülleri çözülmeli. Kurumsal olarak muhatap da var. Merhûm Asım Gültekin'in kurduğu Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR) kıt imkânlarıyla Türkiye'de dergiciliği yaşatmaya çalışıyor. Fatih Belediyesi'nin yaptığı gibi "Kültürel iktidar" yolunda DERGİBİR'le ortak faaliyet ve çalışmalar yapılarak Türkiye'de dergicilik canlandırılabilir. Sağlanacak imkânlarla gençler, bir kadro olarak kendilerini ifade etmeleri için dergi çıkartmaya teşvik edilebilir. Yeter ki yapmaya niyet olsun!..

Sirkeci Garı'ndaki 12. Uluslararası Dergi Günleri'ne gittiğimizde bizleri nelerin karşılayacağını DERGİBİR Başkanı Metin Uçar'ın dilinden yazayım: "Bu yılki Uluslararası Dergi Günleri'ni, bir vefa borcu olarak kurucu başkanımız merhum Asım Gültekin anısına gerçekleştiriyoruz. Arkadaşımız, kardeşimiz Asım Gültekin, benzeri olmayan önemli bir fikri hayata geçirdi ve faaliyetler dergi dostu, delisi, emekçisi arkadaşlarımızın katkısıyla bugüne kadar geldi. 2010 senesinde başlayan bu kültürel birlikteliği, çizgiyi kıymetli dergici arkadaşlarımızın da gayretleriyle, destekleriyle daha da geliştirerek ve genişleterek ileriye taşıma gayretindeyiz. Bu yıl 29 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Uluslararası Dergi Günleri'nde çok sayıda etkinlik yer alacak. Osmanlıca hızlı okuma yazma kursundan, dergi atölyelerine, mini konserlerden panellere, okuryazar buluşmalarından çizim, grafik söyleşi/gösteri/atölyelerine kadar birçok etkinlikle bir araya geleceğiz. Ziyaretçilerimiz gönül rahatlığıyla etkinliklere gelebilirler. Açık alanda yapılacak bu etkinliklerde pandemi şartları gereğince tüm önlemler alınmış olacak. Açık havada çocuk, bilim, sanat, kitap, tarih vb. birçok alanda yüzlerce dergi sizi bekliyor olacak".

Başkan Uçar bizleri çağırıyor, davete icabet sünnettir.

"Kültürel iktidar" için sefere çıkmaya Sirkeci Garı'ndan daha münasib bir yer olmasa gerek!

Yakup Köse, Star, 1 Ekim Cuma