Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik sert açıklamaları ile tırmanışa geçen Dolar kuru, piyasalara yönelik alınan önlemlere rağmen düşmüyor.  Uzmanlar, doların seyrini DeutscheWelle Türkçe Servisi’ne değerlendirdi.
Türkiye ekonomisi ‘dolar’ sınavından geçiyor. Ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na faiz indirimi konusunda yönelttiği sert eleştiriler sonrasında yükselişe geçen dolar kuru, o günden beri yaklaşık yüzde 14 değerlenerek hafta sonunda 2,65 TL'ye kadar tırmandı. Dolar kurundaki yükselişin 2,70-2,80 seviyelerine ulaşması halinde ‘kriz’ çanlarının çalabileceğine işaret eden ekonomistler, ithalatını Dolar ile ihracatının yarısını ise Euro ile yapan Türkiye ekonomisinin yüksek dolar kuru nedeniyle dış ticaret faturasının kabardığına işaret ediyor. İş dünyası temsilcileri ise doların daha fazla değer kazanmasıyla dolar üzerinden aldıkları kredilerdeki maliyet artışından endişe ediyor.
Merkez müdahalesi ateşi düşürmedi
Dolar'ın önlenemeyen yükselişine karşı önce günlük döviz alımlarını 40 milyon dolardan 60 milyon dolara çıkaran Merkez Bankası, 10 Mart itibariyle de döviz depo faiz oranlarını düşürme kararı aldığını açıkladı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “Küresel faiz oranlarındaki gelişmeler doğrultusunda bankaların Merkez Bankası’ndan alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları 10 Mart 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 7.5’ten yüzde 4.5'e, Euro için yüzde 6.5'ten yüzde 2.5'e indirilmesine karar verilmiştir” denildi. Merkez’in bu hamlesi sonrasında, Dolar kuru ancak 2,60 seviyelerine kadar geriledi. Öte yandan, New York temaslarının ardından Ankara’ya dönen Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk iş olarak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ve Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş ile Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya geldi. Analistler, bu toplantılarda ele alınan konuların ve bundan sonra Merkez Bankası’na yönelik açıklamaların hangi tonu taşıyacağının piyasalar açısından belirleyici olacağını dile getiriyor. Zira 17 Mart'ta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından da gelişmelere göre 0.25 puanlık bir faiz indirimi gelebileceği tahmin ediliyor.