Cezayir, Arap Birliği dönem başkanlığını Tunus’tan resmen devraldı.

Cezayir’in ev sahipliğinde 1-2 Kasım’da düzenlenecek Arap Birliği Zirvesi hazırlık toplantıları, daimi temsilciler ile Arap Birliği üst düzey yetkililerinin katılımıyla başkent Cezayir’de başladı.

Cezayir'in Arap Birliği dönem başkanlığını Tunus'tan devraldığı toplantıda, liderler zirvesi öncesi dışişleri bakanlarının 29-30 Ekim'de bir araya geleceği toplantıda ele alınacak dosyaların hazırlanması bekleniyor.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hussam Zeki, Cezayir'deki zirvenin tamamen elektronik ve kağıtsız ilk zirve olacağını söyledi.

Oturuma başkanlık eden Cezayir'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nezir Arbavi ise açılış konuşmasında küresel ve bölgesel arenada yaşanan gelişmelere ve değişimlere dikkati çekti.

Arbavi, "Ortak değerlerimize dayalı büyük bir dayanışma, sinerji ve entegrasyon umudu içindeki halklarımızın isteklerini yansıtan mutabakata dayalı bir Arap Zirvesi olmasını istiyoruz." dedi.

Kovid-19 salgını sebebiyle iki yıl gerçekleştirilemeyen Arap Birliği’nin 31. Zirvesi, 1-2 Kasım'da düzenlenecek.

Cezayir’in "Arap halklarının saflarının birleştirilmesi" olarak isimlendirdiği zirveye, Katar dışındaki Körfez ülkeleri liderleri çeşitli gerekçelerle katılamayacaklarını bildirmişti. Üyeliği hala askıda olan Suriye de zirvede yer almayacak.