Afganistan geçici hükümetinin Başbakanı Molla Muhammed Hasan Akhund, uluslararası anlamda Taliban yönetiminin resmi olarak tanınması gerektiğini söyledi.

Molla Muhammed Hasan Akhund, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında konuştu.

"Tüm hükümetler bizi tanımaya başlamalı"

Akhund, Taliban yönetiminin resmi olarak tanınması için tüm koşulları yerine getirdiğini söyledi. "Başta Müslüman ülkeler olmak üzere tüm hükümetlere sesleniyorum, bizi tanımaya başlamalılar" dedi.

Akhund, Kabil'de üst düzey yönetim yetkililerinin 20 ülke ve Birleşmiş Milletler temsilcileriyle bir araya geldiği büyük bir ekonomi konulu konferansa hitap etti.

Yabancı güçler, Ağustos ayında Afganistan'ı devralan Taliban yönetimini tanıma konusunda isteksizlerken, ABD liderliğindeki Batılı ülkeler milyarlarca dolarlık Afgan bankacılık varlıklarını dondurdu ve Afganistan ekonomisinin bel kemiğini oluşturan kalkınma fonlarını kesti.

Ahund ve diğer Taliban yönetimi yetkilileri, Birleşmiş Milletler yetkililerinin de katıldığı basın toplantısında ülkeye para girişindeki kısıtlamaların gevşetilmesi için çağrıda bulundular ve büyüyen ekonomik krizin suçlarını fonların dondurulmasına bağladılar.

"Kısa vadeli yardım çözüm değil, sorunları kökten çözmenin bir yolunu bulmaya çalışmalıyız" dedi.

Uluslararası toplum, acil ihtiyaçları karşılamak ve resmi kanalları büyük ölçüde atlamak için tasarlanmış insani yardımları hızlandırdı. Ancak sert kış boyunca ülke nakit sıkıntısı ve kötüleşen bir ekonomiyle karşı karşıya kalırken, milyonlarca insan yoksulluğa sürüklendi.

BM Genel Sekreteri'nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons da etkinlikte yaptığı konuşmada, Afganistan'daki ekonomik krizin tüm ülkeler tarafından ele alınması gereken ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

"Birleşmiş Milletler Afganistan ekonomisini canlandırmak ve Afganistan'ın ekonomik sorunlarını temelden ele almak için çalışıyor" dedi.

Ülkenin Başbakan Yardımcısı Molla Baradar, Afganistan'ın ekonomik krizinin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için bankacılık sisteminin çalışmasını sağlamak da dahil olmak üzere daha fazla çaba gösterilmesini istedi.

"Artık dünya ve uluslararası kuruluşlar Afganistan'ın sorunlarını biliyor, bu nedenle dünyanın, özellikle de BM'nin Afganistan konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için daha fazla zaman kaybetmemesini istiyoruz" dedi.

İnsani yardımın ötesine geçmek için ekonomik çözüm çağrılarını yineledi ve özel sektörün önemini vurguladı.

"Özel sektör çok önemli. Bu sektör ayağa kalkarsa Afganistan'ın ekonomik sorunu büyük ölçüde çözülür. Afganistan'ı kendi kendine yeterli hale getirmek istiyoruz ve özel sektör olmadan bu mümkün değil"