Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Afganistan’dan tahliye uçuşlarına devam etmek için Taliban hareketiyle sağlandığını bildirdi.

Washington’a resmi ziyaret düzenleyen Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani’ye eşlik eden Bakan, bugün ABD merkezli Axios sitesine verdiği demeçte, Katar’ın Taliban ile Kabil Uluslararası Havaalanı’ndan tahliyeleri sürdürmek için bir anlaşmaya vardığını ve Afgan hükümetiyle uçuşlarda aylarca duraklamaya neden olan anlaşmazlığın sona erdirdiğini söyledi.

Katar Havayolları tarafından haftada iki uçuş yapılmasını öngören anlaşma, ABD ve diğer ülkelerin risk altındaki vatandaşlarını ve Taliban’ın misilleme tehdidi ve insani krizle karşı karşıya kalan binlerce Afgan’ı tahliye etmesine izin verecek.

Üst düzey bir Katar hükümet yetkilisi, 27 Ocak’ta Reuters'e verdiği demeçte, Katar Havayolları’nın iki aylık bir aradan sonra Afganistan’dan tahliye için charter uçuşlarına yeniden başladığını bildirmişti.

Afganistan’dan daha önce de tahliye uçuşları gerçekleştiren Katar, Taliban ile tahliye edilecek kişiler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Aralık ayında uçuşları askıya almıştı.

Katar Dışişleri Bakanı, Ariana Afghan Havayolları tarafından haftada bir uçuşa izin verilmesi için görüşmelerin devam ettiğini, ancak anlaşmanın henüz sonuçlanmadığını da sözlerine ekledi.