Libya'da meclis, ülkeyi 24 Aralık'ta seçimlere götürecek geçici birlik hükümetine onay verdi. Sirte kentinde iki gün süren yoğun tartışmaların ardından bugün yapılan oylamada Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe'nin kabinesi 132 milletvekilinden iki milletvekilinin ret oyuna karşı 121 oyla kabul edildi.

Böylece 2014'teki seçimler sonrasında ikiye ayrılan Libya meclisi, ilk kez bir bütün olarak oturum düzenlemiş oldu. Ekim ayında imzalanan ateşkese rağmen Sirte ile Misrata arasındaki ana yolun hala kapalı olması nedeniyle Batı bölgelerindeki milletvekilleri Sirte'ye Trablus'tan uçakla gitmek zorunda kaldı.

Güvenoyu Oturumunda Dibeybe’nin Konuşması

Abdulhamid Dibeybe, sayıları yaklaşık 20 bini bulan yabancı savaşçının Libya’dan ayrılmasını isteyerek, milletvekillerini ülkeyi saran şiddetli savaşa son vermek için çalışmaya çağırdı.

AFP’ye göre Dibeybe, güvenoyu oturumu için Sirte’de toplanan Temsilciler Meclisi’ne hitaben yaptığı konuşmada, “Paralı askerler Libya’nın sırtında bir hançer ve onları çıkarıp gitmeleri için çalışmalıyız” diyerek, bunların ülkeden ayrılmalarını talep etmek için Birleşmiş Milletler (BM) ve paralı asker gönderen ülkelerle iletişime geçeceğini söyledi.

Dibeybe konuya ilişkin konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü;

“Mesele kolay değil. Bugün egemenliğimiz ihlal ediliyor ve BM raporlarının da ortaya çıkardığı gibi, ülkede 20 bin paralı asker var.”

Dibeybe ayrıca, hükümeti için güven oyu verilmesi çağrısında bulunarak, “Çocuklarımızın geleceği için anlaşmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi.

Dibeybe, kabine üyelerinin belirli bölge veya şehirlerde değil, Libya’nın her yerinde tüm Libyalılar için çalışabilmeleri gerektiğini de vurguladı.

Geçici Birlik Hükümetinin Başbakanı Abdülhamit Dibeybe

Geçici Başbakan Dibeybe oturum sonrasında yaptığı açıklamada "Bu oylama Libyalıların birlik olduğunu tüm açıklığıyla ortaya koymuştur" diyerek kabinenin Libya'nın değişik coğrafi bölgeleri ve sosyal tabakalarını temsil ettiğini söyledi. Dibeybe, Libyalıları "kalplerini birbirlerine açmaya ve kin duygularını unutmaya" çağırdı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin Başkanı Akile Salih de "Bu, Temsilciler Meclisi için tarihi bir gündür" diye konuştu.

Dibeybe Kime Yakın?

Fransız gazetesi Le Monde, Yeni Libya başbakanının "Ankara ve Moskova'ya çok yakın bir isim olduğuna" da dikkat çekerken, Başbakan'ın ticari çıkarlarının Türkiye ile örtüştüğünü, Dibeybe'nin Libya ile ilgilenen Türk şirketlerinin ülke içindeki temsilcisi olduğunu yazdı.

“Türkiye Gerçek Bir Ortaktır"

Seçilmesinin hemen ardından Anadolu Ajansı'na konuşan Dibeybe de, Türkiye'nin dost ve müttefik bir ülke olduğunu belirterek, "Türk halkı ve devletiyle çok büyük dayanışmamız olacak. Türkiye, müttefik, dost ve kardeşimizdir. Ayrıca Libyalıların gerçek hedeflerine ulaşmasında onlara destek olmak için büyük imkanlara sahip. Türkiye bizim için gerçek bir ortaktır" dedi.

Dibeybe İçin Rusya da Gerçek Bir Ortak

Dibeybe'nin 2017 yılında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ve Çeçen lider Ramazan Kadirov ile bir araya geldiğini hatırlatan gazete, yeni Başbakan'ın Moskova ile yakın olduğunu kaydetti. Le Monde'a konuşan yabancı bir diplomat, bu yakınlık için, "Dibeybe'yi bir ideolojiyle sınıflandıramazsınız, o sadece bir milyarder olarak sınıflandırılabilir" derken, bir başka diplomat da, "O bir alışveriş, anlaşma, arkadaşlar arası düzenlemenin adamı" yorumunu yaptı.

UMH Başkanı Serrac

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac: ''Yeni Hükümete Tüm Yetkilerimizi Devretmeye Hazırız''

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu alan Başbakan Abdulhamid Dibeybe'ye görevi devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

UMH Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Serrac, "Libya'nın tarihindeki bir yol ayrımından geçtiği bu aşamada, Ulusal Birlik Hükümeti'nin Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu almasını tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tüm yetkilerimizi yeni hükümete gönül rahatlığıyla barışçıl bir biçimde devretmeye hazırız." diyen Serrac, ayrıca yeni yönetime Birleşmiş Milletler'in (BM) yol haritasında kararlaştırılan 24 Aralık 2021 tarihinde seçimlerin gerçekleştirilmesi için başarı dileklerini aktardı.

BM öncülüğünde düzenlenen Libya Siyasi Diyalog Forumu yol haritasına göre, Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Başbakan Dibeybe ve göreve gelen yönetimin, ülkeyi 24 Aralık 2021'e kadar seçime taşıması öngörülüyor.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin kabinesi, Sirte kentinde düzenlenen üç günlük oturumun sonunda Temsilciler Meclisi'nden bugün 132 kabul, bir çekimser oy ile güvenoyu almıştı.